Ribolov v Tržaškem zalivu

Ribolov v Tržaškem zalivu

Val202

        

Vajen ribolova južneje od Istre, kjer globina morja hitro pade pod 50 m, mnogo let sploh nisem razmišljal o lovu velikih rib v Tržaškem zalivu, kjer povprečna globina ne presega 15 m oz. z nekaj »vdolbinami« okoli 20 m.

Tokrat bom na kratko predstavil ribolov s plovila v skrajnem Tržaškem zalivu, nad katerim sem, kar se tiče bogastva ribjega fonda, izjemno pozitivno presenečen. Področje ribolova je zajemalo skrajni Tržaški zaliv z »mejno linijo« med Piranom in Gradežem. Lansko leto sem splovil barko Fjako, na katero sem poleg ribolovne opreme za jadralske užitke zmontiral še leseni sistem latinskega jadra, in sicer v ribiškem naselju pod Divinskim gradom. Kot lahko razberete iz mojih že objavljenih člankov, sem »specializiran« za lov morskih plenilcev, torej ribojedih rib. Tu na skrajnem severu Jadrana imamo izjemno pester nabor velikih plenilcev – iglice, skuše, velike lignje, nadalje pa brancine, strelke, lice, lampuge, palamide in luce ter na vrhu »lestvice« še modro plavute tune in različne vrste morskih psov – v glavnem prevladujejo modrulji in lisice.

Navedene vrste rib migrirajo po celem severnem Jadranu skupaj z letnimi časi in meseci. Brancini so denimo prisotni skozi celo leto. Lice in strelke priplavajo v skrajni severni Jadran tekom junija in običajno ostanejo do oktobra, potem pa se skupaj z iglicami in s skušami zopet premaknejo proti jugu Jadrana. Proti koncu poletja z juga priplavajo vse večje jate palamid, lucev in modro plavutih tun, ki ostanejo v Tržaškem zalivu vse do konca pomladi. Hranijo se s številnimi jatami sardel in inčunov ter z ostalimi manjšimi ribami (igle, skuše, menole, moli, šparidi, ciplji … ). Morski psi se hranijo skupaj s tunami. …

Več si lahko preberete v 202. št. revije Val navtika.