Ribolov s panolo

Ribolov s panolo

Val 169

Uravnavanje primerne hitrosti

AVTOR Božidar Peteh
FOTO Božidar Peteh

Odkar se je povečalo zanimanje za ribolov s panolo, se obenem vedno več lastnikov plovil sprašuje, kako zmanjšati najmanjšo hitrost plovila, da motor ne bo trpel ob nenehno nizkih vrtljajih in veliki obremenitvi na propelerju (slabše mazanje, slabše izgorevanje …). V povprečju namreč vse barke pljujejo z najmanjšo hitrostjo nekje med 2 in 2,5 vozla, redke manj. To pa je hitrost, ki je za lov za nekatere ribe rahlo previsoka.

Pri rešitvi prvega problema pa se nato pojavi nov problem, in sicer kako zmanjšati hrup, ki ga povzročajo motorji in zmanjšujejo možnosti za dober ulov.

Vsekakor zanimiva in zahtevna tematika ima tudi rešitve, katere bom poskušal pojasniti v spodnjih odstavkih. Za strastne ribiče jih je kar nekaj, vsaka pa ima svoje prednosti in slabe strani, na uporabnikih pa je, da se odločijo za njim najbolj optimalno rešitev. Vsekakor pa je to vprašljivo, ali je to nujno, če se na ribolov podate vsake toliko časa. Bo pač preprosteje, če boste za tistih nekaj ur ribolova uravnavali hitrost z menjalnikom (vklop-izklop) in tudi motorju se teh nekaj ur mučenja ne bo poznalo.

Menjava vijaka

Če bi imeli manjšo barko z manjšim zunajkrmnim motorjem, je možna rešitev v tem, da se za čas ribolova zamenja vijak s počasnejšim (manjši korak), ki motorju nič ne škodi, plovba pa se upočasni. Žal to pri stabilnih motorjih ni preprosto izvedljivo in je to pač rešitev samo za manjša plovila. Pa tudi sam poseg ni tako preprost, saj je potrebno kar nekaj spretnosti in orodja, skupna težava pa je, da se to dogaja na vodi in kaj rado se zgodi, da vam kakšen del ali orodje pade v globino. Če res nimate izjemno velike potrebe, potem vam tega ne priporočam.

Troling ventil

To je izraz za del opreme vgradnega motorja, ki ga večina navtikov ne pozna. Poenostavljeno povedano, troling ventil je omejevalnik moči na menjalniku motorja. Pogoj je seveda, da je menjalnik v hidravlični izvedbi, sicer to ni izvedljivo. Troling ventil deluje tako, da silo, ki nastaja pri vrtenju pogonske gredi na menjalniku, usmeri tako, da se samo del te sile prenese na propeler. Pri tem pa se ne zmanjšajo vrtljaji motorja, niti motor ne trpi zaradi obremenitve.

Kot sem že omenil, je ta rešitev možna samo za motorje, ki imajo vgrajen hidravlični menjalnik. Iz izkušenj pa vem, da je večina menjalnikov na turističnih plovilih v mehanski izvedbi, ki te prilagoditve ne omogočajo. Torej je potrebno poiskati še druge rešitve.