Ribolov s panolo

Ribolov s panolo

Val 197

Lignji

AVTOR Blaž Hočevar
FOTO Blaž Hočevar

S tokratnim člankom pričenjam serijo člankov o ribolovu jadranskih predatorjev, katerih rdeča nit bo ribolov s panolo. V člankih bom predstavil vrste ribolovnih tehnik, ki jih lahko uspešno in enostavno izvajate na vaših jadrnicah ali gliserjih, seveda ob predpostavki, da imate primerno ribolovno opremo. Sezona lignjelova je v polnem teku! Za marsikoga, tudi zame, največja morska delikatesa, torej jadranski lignji, zdaj v hladnih mesecih množično migrirajo v priobalno morje, v iskanju hrane in »sorodne« duše, s katero bodo ustvarili nove lignje za sezono 2015/2016.

V osnovi delimo lov lignjev na lov z obale in s čolna. V vsakem primeru jih lovimo z različnimi umetnimi vabami, ki jih z obale mečemo in nato z različnimi tehnikami vodimo proti sebi, s čolna pa umetne vabe spuščamo vertikalno v globino ali jih vlečemo za čolnom, torej panolamo.

Najboljši lignjelov se dogaja v mesecih, ki v svojem imenu vsebujejo črko R, pravijo stari morski mački. To dejstvo sicer ni daleč od resnice, a tudi v poletnih mesecih si lahko obetamo večerjico s svežimi lignji – tedaj praviloma bivajo globlje od 30 metrov, v najhladnejših mesecih pa so povsem v priobalnem pasu, tudi na enem metru globine. »Poletni« lignji, ki jim v Dalmaciji pravijo »domaćice«, so manjši, precej plašni in občutljivi, grizejo manjše vabe, tudi vodenje vabe pa mora biti mirnejše. Poleti jih zaradi globine lovimo skorajda izključno s čolna in ponoči.

Najboljši čas za lignjelov v hladnih mesecih je pred večernim mrakom, pred zoro ter še kakšno uro po sončnem vzhodu. Če »nabašete« na pravo lokacijo, lahko veliko nalovite tudi preko dneva. Ob lignjelovu je zelo pomembna debelost lune – najboljši ulov bo nekaj dni pred, po in ob polni luni, ko lignji bolje grizejo na mestih brez umetne razsvetljave – to upoštevajte, če lovite z obale.

Umetne vabe
Za lignjelov obstaja vsaj toliko različic, barv, oblik in znamk umetnih vab, kot obstaja npr. zobnih ščetk na 15 metrov dolgi prodajni polici vsakega večjega nakupovalnega centra. Na trgu nas, ribolovce, čaka mala poplava vab. V osnovi jih lahko delimo na štiri skupine, in sicer po namembnosti in obliki; vabe za panolo, peškafonde, obtežene skosavice in lebdeče skosavice.

Panola
Ko govorimo o umetni vabi za panolo, je prva asociacija imitacija ribe proizvajalca Rapala. Gre za enodelne, do 15 centimetrov dolge voblerje, kot jih npr. uporabljamo za brancine, le da ima vaba namesto trnkov male ukrivljene bodice brez zalusti. Ko ligenj z lovkami zagrabi vabo, se z mehkim tkivom napiči na osti vabe in večerja je na mizi. Rapalo za lignje vlečemo s hitrostjo do 2,5 vozla. Sama vaba zaradi plastičnega kljuna ob vlečenju potone na globino okoli dveh metrov, ko odvijete 25 metrov laksa. …

Lignjelov z mirujočega čolna
Najbolj priljubljen in med lignjelovci s čolna poznan lignjelov je peškafonda. Kakšen je književni slovenski izraz za tovrstne vabe, ne ve nihče, ker pač vsi v jadranski ribolovski terminologiji uporabljamo tu navedene izraze. Peškafonda je v osnovi težka, svinčena vaba v obliki ribice, dolge okoli šest centimetrov, ki ima osti na spodnjem koncu vabe. Zgornji konec peškafonde se zveže na laks in spusti v globino z mirujočega se čolna. Poznamo različne kombinacije barv, od naravnih tonov do »odštekanih« kričečih barv. …

Več si lahko preberete v 197. št. revije val navtika.