Ribolov pod jadri

Ribolov pod jadri

Val 140

Ribon

AVTOR Vojko Mitrovič
FOTO Vojko Mitrovič

Ribon je zaradi skladnega telesa, nežnih barv in lepe glave pravcati primerek resnično lepe ribe. Če k tem odlikam prištejemo še njeno prebrisanost in borbenost, ni nič čudno, da ga marsikateri športni in rekreacijski ribič ljubkovalno imenuje tudi škrlatni kraljevič.

Ribon sodi v družino šparidov (Sparidae), v katero sodi 112 vrst rib. Njegovi bližnji sorodniki so špar, pic, okan, kantar, fratrc, bukva in tudi pagar, orada, salpa ter zobatec.

Riboni imajo, kot večina njegovih sorodnikov, vitko telo, ki je, če ga gledamo s strani, lepo ovalne oblike. Telo zaključuje velika dvokraka repna plavut. Par precej velikih prsnih plavuti rdečkaste barve ima v bližini škrg. Rahlo šilasto glavo krasijo velike in temne oči. Ribon ima malce močnejša usta, a brez velikih ostrih zob. Riboni sodijo med luskaste ribe, ki imajo luske tudi po glavi.

Jadranski riboni so rožnate barve, ki se na bokih preliva v svetlo roza barvo s srebrnim odsevom. Odrasle ribone prepoznamo tudi po tem, da imajo po bokih turkizno modrikaste pege.

Riboni so gibke ribe in odlični plavalci, ki v dolžino zrastejo do 60 cm, pridobijo pa do 3 kg teže. Povprečni ulovljeni primerki so težki od 10 do 15 dag in dolgi okoli 20 cm.

Riboni se mrestijo v drugi polovici pomladi in začetku poletja, spolno pa dozorijo v prvem ali drugem letu življenja. So dvospolniki (hermafroditi), ki se v starosti okoli treh in pri velikosti okoli 17 cm iz samičk prelevijo v samčke. So družabne ribe, ki živijo v jatah, a se nam kljub temu lahko zgodi, da bomo kdaj naleteli tudi na kakšnega samotarja.