Rešilni jopič kot modni dodatek?

Rešilni jopič kot modni dodatek?

AVTOR Borut Maraž
FOTO arhiv proizvajalci

Ne, seveda ne! To je samo naslov, da bi vas pritegnil k branju. Rešilni jopič je del obvezne opreme, lahko nam reši življenje. Če nam je še lep, toliko boljše.

Vsi dobro vemo kaj je osnovni namen rešilnega jopiča. Obdržal nas bo nad vodno gladino v primeru nepredvidenega padca s plovila, ne glede na to ali znamo oz. zmoremo plavati ali ne. Če smo nezavestni, nas bo obrnil pokončno, z obrazom navzgor, da so usta in nosnice iz vode ter preprečil utopitev. Čeprav smo fizično močni in dobri plavalci, se reševanje lahko zavleče, moči pojenjajo in rešilni jopič nam spet poveča možnost preživetja.

To vsi vemo, kajne? Pa imamo na plovilu primeren rešilni jopič? Jih je toliko kolikor je oseb na plovilu? Znamo pravočasno presoditi kdaj je rešilni jopič potreben? Odgovori so običajno: da, da, da, da. Pa si ga nadenemo, ko smo na morju in se bliža nevihta? Običajno je odgovor: ne. Zavedati se moramo, da ko se nesreča zgodi, ne bo dovolj časa, da poiščemo jopič, si ga oblečemo, zategnemo pasove in čakamo pomoč…

Še več o rešilnih jopičih si lahko preberete v julijski izdaji revije Val navtika.