Renault Zoe – Na veter tudi na kopnem

Renault Zoe – Na veter tudi na kopnem

Val 198
AVTOR Željko Purgar

Končno smo tudi v Sloveniji doživeli večji preboj električnih avtomobilov. Med njimi je še posebej zanimiv in prepričljiv model Renault Zoe.

Na slovenske ceste so končno organizirano in s trajnimi poslovnimi cilji pripeljali električni avtomobili vodilnih znamk. Tako po letih tipanja in bolj ali manj posamičnih prebliskih lahko končno zapišemo, da se je tudi Slovenija postavila na zemljevid držav organiziranega in dolgoročnega uvajanja električne mobilnosti.

Prehod od teorije k praksi zahteva postopnost in vsestranskost, predvsem pa se morajo po cestah začeti voziti električni avtomobili v večjem številu. Električna mobilnost mora postati vseprisotna in omogočati vzpostavitev različnih novih poslovnih modelov, ki jih doslej v povezavi z avtomobili, torej z individualno mobilnostjo, nismo poznali. Električni avtomobili so namreč vse kaj drugega kot klasični avtomobili, ki smo jih bolj ali manj imeli za univerzalne rešitve individualne mobilnosti. So pravi avtomobili za prave uporabnike. Če so prevladujoče potrebe uporabnika takšne, da jih električni avtomobil ne more zadovoljiti, tovrstni avtomobil ni pravi zanj oziroma bo pravšnji le za del potreb, ki jih trenutno pokrivajo drugi ali celo tretji avtomobili v družini.

Če se nekdo odloča za prvi električni avtomobil in pri tem ne seže po modelu Tesla S, mora za občasne daljše vožnje najeti avtomobil z motorjem na notranje izgorevanje. Za tovrstne primere vsi prodajalci električnih avtomobilov pripravljajo posebne pakete storitev, kot je na primer ugoden oziroma brezplačen najem klasičnega avtomobila za daljšo pot ali vožnjo na počitnice. To možnost električni avtomobil predstavi v povsem drugi vlogi, kot dojemamo avtomobile danes. Z električnim avtomobilom v osrednji vlogi namreč kupimo storitev mobilnosti, v katero bodo tudi pri nas tako kot povsod drugje po svetu sčasoma vključeni vse bolj številčni elementi pozitivne diskriminacije.

Eden tistih avtomobilov, ki bodo zagotovo zmogli potegniti električni voz naprej tudi pri nas, je model Renault Zoe. Je eden tistih električnih avtomobilov, ki so jih razvili povsem samostojno in se z ničemer ne naslanja na noben serijsko izdelan avtomobil. V primerjavi z drugimi električnimi avtomobili je zelo specifičen in stane občutno manj (s subvencijo že od 15.490 evrov dalje). To pa še ni končna cena, saj je potrebno baterije za omenjeni avtomobil najeti in za najem tudi mesečno plačevati. Cena je odvisna od časa najema in števila prevoženih kilometrov ter znaša od 79 do 122 evrov. Sleherni uporabnik bo moral tako s pomočjo kupca opraviti poseben, individualen izračun o tem, katera rešitev je zanj najbolj primerna. Pri Renault Slovenija so pripravili tudi posebne pakete financiranja, pri katerih sta mesečni strošek financiranja in strošek najema akumulatorjev združena v enoten znesek. …

Več si lahko preberete v 198. št. revije Val navtika.