Renault Kadjar – pustolovec s stilom

Renault Kadjar – pustolovec s stilom

Val 201

Letos poleti je prišel na slovenske ceste Renault Kadjar – crossover, ki je pisan na kožo vsem ljubiteljem odkrivanja sveta, saj se enako dobro počuti tako v mestni gneči kot v naravi.

Renault Kadjar je domiselna zmes športnega terenca, kombilimuzine in karavana, zato ima vse odlike pravega crossoverja. Zahvaljujoč boljšemu oprijemu in večjemu odmiku od tal zmore obvladovati vse poti. Intuitivna prilagodljivost in velik prtljažnik s prostornino 472 dm3 ga na področju izkoriščanja prostora umeščata v vrhu razreda, mnogi sodobni pripomočki za vožnjo pa obljubljajo udobno in brezskrbno vožnjo.

Da gre za izjemno privlačno novost na avtomobilskem trgu, dokazujejo že fotografije. Zanesljivo mobilnost na najrazličnejših podlagah pa jamči očem skrita tehnologija. V izvedenki s pogonom samo na prednji kolesi je Kadjar lahko opremljen s funkcijo Extended Grip. Ta izboljšuje oprijem cestišča v zahtevnih pogojih. K temu pripomorejo tudi serijsko nameščene pnevmatike M+S (Mud and Snow) s tekalno površino in njenim vzorcem, ki otežuje nabiranje blata, peska ali snega in tako izboljšuje oprijem.

Pravi pustolovski značaj Kadjarja na željo kupca zagotovi zanesljiv štirikolesni pogon, ki ga je razvil japonski Nissan in je bil preverjen že na nešteto kilometrih cest, seveda je bilo med njimi ogromno neasfaltiranih. V izvedenki s štirikolesnim pogonom zagotavlja izboljšan prenos moči s pomočjo treh nastavitev delovanja (Auto, LOCK in 2WD), ki omogočajo izbiro najprimernejšega programa za prenos moči. Večji odmik od tal meri 190 mm, 18-stopinjski vstopni in 25-stopinjski sestopni kot jamčijo izjemno voznost na vseh vrstah podlage.

Kadjar obenem dokazuje, da je učinkovit crossover, saj ima z dizelskim motorjem Energy dCi 110 izpust CO2 samo 99 g/km1. S tem motorjem v kombinaciji z ročnim ali samodejnim menjalnikom EDC z dvojno sklopko se Kadjar po izpustu CO2 uvršča na sam vrh svojega segmenta.

Navzven je Renault Kadjar na mah prepoznaven zaradi posebnega svetlobnega podpisa, ki je značilen za avtomobile Renault srednjega in višjega razreda. Svetlobno vodilo LED (s svetilnimi diodami) v obliki črke C za dnevne luči spredaj mu zagotavljajo uglednost in prepoznavnost.

Nepomična steklena streha s površino 1,4 m2 v prijetno osvetljen potniški prostor vnaša uravnovešeno vzdušje. Dvojni okrasni šivi na prevlekah sedežev, ročic na vratih in senčniku nad merilniki dajejo notranjosti Renaulta Kadjar še bolj plemenit videz.

Renault Kadjar je, kot se za najmodernejše vozilo spodobi, lahko opremljen s celovitim naborom pripomočkov za vožnjo. Najopaznejši je sistem R-Link 2, pravi, a za uporabo zelo enostavni računalnik na sredini armaturne plošče, prek katerega upravljamo z »možgani« vozila. Kadjar premore aktivno pomoč pri zaviranju v sili AEBS, opozorilnik za nenamerno menjavo voznega pasu, sistem za nadzor mrtvega kota, sistem za pomoč pri parkiranju ter speljevanju navkreber in še bi lahko naštevali. …

Več si lahko preberete v 201. št. Val navtike.