Renault kadjar bose edition energy dCi 130 4WD

Renault kadjar bose edition energy dCi 130 4WD

Val202

Avanturist

AVTOR Željko Purgar
FOTO Željko Purgar

Avtomobilska moda že dolgo narekuje trend športnih terencev. Ljudje jih pač prepoznavajo kot vsestranske in dovolj začinjene z drugačnostjo oziroma s svobodomiselnostjo. Tako vanje preprosto radi sedejo, še posebej v prostem času oziroma ob aktivnem preživljanju tega.

Resnici na ljubo so ta vozila bližje vsakdanjim avtomobilom kot pravim terencem. Kljub temu je z njimi lažje pobegniti od vsakdanje asfaltne sivine. Privzdignjeno podvozje in sicer preprost, vendar stroškovno obvladljiv štirikolesni pogon zmoreta gozdne poti in globok gramoz na vzpetini, kar zna predstavljati nepremostljivo oviro za avtomobile z izključno prednjim pogonom. Seveda je avtomobil s privzdignjenimi sedeži in štirikolesnim pogonom tudi varnejši od drugih oziroma se v njem voznik in potniki počutijo varneje. Prav iz občutka varnosti izhajata občutek udobja in občutek užitka v vožnji. Privzdignjeno sedenje pri tem vsekakor zagotovi boljšo preglednost nad dogajanjem v prometu.

Vse to seveda velja tudi za kadjar, ki je prvi Renaultov športni terenec tega velikostnega razreda. Pri vrednotenju tradicije in izkušenosti pri izdelavi tovrstnih avtomobilov vsekakor ne gre pozabiti na to, da je Renault že nekaj let prvi med enakimi v sodelovanju z japonskim partnerjem, slednji pa ima na področju terencev in lahkih terencev bogate izkušnje. Še več – prav z vozili, kot je kadjar, je izjemno uspešen.

»Geni« kadjara so tako nesporni in obljubljajo veliko. Nadarjenost je v prepričljive sposobnosti potrebno razvijati s treningom. Po vožnji s kadjarom lahko trdim, da so pri Renaultu trenersko vlogo opravili z odliko. Kadjar je moderen, tehnično uravnovešen in v vožnji lahkoten športni terenec. Ponosno se postavlja ob bok drugim tovrstnim avtomobilom in jim je celo povsem dorastel.

Na asfaltni cesti je tudi ob dolgih avtocestnih vožnjah kadjar suveren in neumorno požira kilometre. Ko se začne za njim prašiti, ko torej zapelje na neasfaltirane podlage, se izkaže za »poskočneža«, ki se ne ustraši prvega večjega previsa, pa tudi ne večje luknje ali večjih vzdolžnih in prečnih neravnin. S kadjarom je vedno mogoče pobegniti stran od vrveža in si najti svoj kos zemlje nekje pod širnim nebom.

Kot rečeno, se francoski športni terenec na vsakdanjih cestah postavlja z avtomobilskimi voznimi lastnostmi. Njegov volan je natančen in odziven. Svoje dodajo še uravnovešenost zavornega sistema in zmožnosti dušenja nihanja karoserije. Podvozje ni ne pretrdo ne premehko. V bistvu je šolski primer izvedbe, ki velja za vse vrste podlage. Kot takšen seveda ne more zadovoljiti ostrejših meril, zato se morajo tisti, ki s kadjarom niso prav zadovoljni, ozreti za resnejšimi terenci ali pa morda za primerljivo velikimi karavani oziroma za kompaktnimi enoprostorci. …

Več si lahko preberete v 202. št. revije Val navtika.