Renault espace 1.6 dCi 160 initiale paris

Renault espace 1.6 dCi 160 initiale paris

Val210

Samosvoj

AVTOR Željko Purgar

Enoprostorci sicer niso prvotno Renaultovi, saj so se namreč že dolga desetletja pred prvim avtomobilom espace tovrstni avtomobili dobrikali kupcem. A je bil prvi Renault espace kljub vsemu tako samosvoj in prepričljiv, da je povsem na novo osmislil to avtomobilsko ponudbo. Samosvoj je tudi najnovejši espace. Izvirna enoprostornost je namreč nadgrajena oz. oplemenitena z modnim, sodobnim avtomobilskim »križanjem«. Enoprostorca so namreč pri Renaultu »križali« s športnim terencem. 

Najnovejši espace ima sedeže tako kot vedno v treh vrstah. Z njim se lahko na pot sočasno odpravi sedem oseb. Dva spredaj, trije v drugi vrsti in dva na posamičnih sedežih v tretji vrsti. Ob polni zasedenosti sedežev prostora za prtljago skoraj ni. Če pa sta zadnja sedeža zložena, je prtljažnik ogromen. Kljub tej skoraj »kombi« razsežnosti je v ospredje postavljeno udobje potnikov. Še posebej na prednjih sedežih. Ob posebej udobni namestitvi ima voznik zagotovljeno zelo trdno podporo telesa. Tudi ob dinamičnejši vožnji je občutek izza volana suveren. Volanski obroč prave velikosti in s pravim nagibom je trdno v rokah voznika. In hrbet trdno naslonjen na naslonjalo sedeža z dobro bočno podporo.

Vse, kar je potrebno za popoln nadzor vozila med vožnjo, je vozniku preprosto dosegljivo in v neposrednem vidnem polju. Štirikolesni pogon in oblika, ki nekoliko »diši« po športnem terencu, dajeta espaceu povsem samosvojo podobo in specifične vozne lastnosti. Ob tem združuje avtomobil modno zasnovo in nadvse uporabno, veliko notranjost. Vse skupaj se izraža v izjemnem potovalnem udobju, katerega osnova niso le prostornost in nadvse kakovostni materiali, temveč tudi dovršena tehnika.

Dizelski štirivaljnik z delovno prostornino 1,6 litra zagotavlja odločnost ob sočasni, zgledno majhni porabi goriva. Z nekaj občutka je vožnja lahko resnično varčna. Da je espace pravi tako za ležerno, mehko nevtraliziranje cestnih neravnin kot tudi za dinamičnejšo vožnjo po cesti, polni zavojev, vzpetin in spustov, poskrbijo različni programi celostnega uravnavanja delovanja. Programi Comfort, Neutral, Eco, Sport in Perso usklajujejo delovanje motorja, volana, podvozja, menjalnika in odzivnost stopalke za plin. Od izrazite mehkobe programa Comfort, ki ga cenijo tradicionalni pristaši francoskih avtomobilov, do relativno močno utrjenega in dinamično neposrednega programa Sport. Program Neutral marsikaj opravi samodejno, program Eco pa uravna predvsem delovanje motorja in menjalnika skupaj z odzivnostjo stopalke za plin, kar omogoča največjo gospodarnost vožnje. Marsikateri voznik najbolj ceni program delovanja Perso, pri katerem je mogoče združiti nastavitve drugih programov, na primer varčno delovanje pogonskega sklopa ob utrjenem podvozju in kar najneposrednejšem volanu. …

Več si lahko preberete v 210. št. revije Val navtika.