Rekreativni garači

Rekreativni garači

Val 132

Carolina Skiff LLC

AVTOR Bruno Kuzmin
FOTO Carolina Skiff in BK

Carolina Skiff, ki je bila ustanovljena leta 1983 v Severni Karolini, sodi trenutno med najpomembnejše ameriške izdelovalce rekreativno-delovnih čolnov za priobalno plovbo oziroma tako imenovanih skiffov. Znamka z druge strani Atlantika je po novem prisotna še v naših vodah.

Ponudbo ameriške znamke, ki je v lanskem poslovnem letu zasedla po prodaji na domačem trgu v dolžinskem razponu med 16 in 20 čevlji četrto, v razredu med 21 in 24 čevlji pa drugo mesto, predstavlja 30 modelov v dolžinskem razponu od 12 do 27 čevljev, ki se kitijo z oznakami DLX, DLV, DLV-Elite, J, JV in JVX. Vsem modelom je enotna izdelava iz kompozitnih materialov in penastega polnila, ki je nameščeno med posebne nosilce na spodnjem delu trupa. Vsi njihovi skiffi so zato nepotopljivi in tako rekoč neuničljivi. Tovarniški testi dokazujejo celo to, da čolni znamke Carolina Skiff plujejo celo v primeru, če jih nasilno razrežeš na tri dele. Da gre v tem primeru za čvrsto grajene navtične »stroje«, dokazuje med drugim njihova statična trdnost, ki prenese brez omembe vrednih poškodb nekaj ton veliko obremenitev. Del omenjene zgodbe predstavljajo še na udarce zelo odporni stranski robovi. Da gre pri znamki Carolina Skiff za zgodbo o uspehu, dokazujejo po drugačni plati filmske uspešnice, med katerimi velja omeniti nastop njihovih plovil v drugem in tretjem delu svetovno znanega spektakla Pirati s Karibov, kjer se ekscentrični kapitan Jack Sparrow zaplete v mrežo nadnaravnih intrig, ki jim botruje legendarni Davy Jones na letečem holandcu oziroma ladijski prikazni, ki ji ni ne v hitrosti ne v spretnosti nihče kos. Kaj je skiff?

Z izrazom skiff označujejo Američani manjše ribiške čolne za priobalno plovbo. Izvor besede, ki ga v podobnih oblikah poznamo na stari celini, sta v največji meri popularizirala Herman Melville in Ernest Hemmingway s svetovno znanima literarnima deloma Moby Dick in Starec in morje. Izraz skiff se danes uporablja predvsem za cenene in konstrukcijsko preproste čolne, ki jih ženejo jadra, vesla oziroma večinoma zunajkrmni motor.