Regal 2100

Regal 2100

Val 148

Novost s Floride

AVTOR Matija Klemenc
FOTO Regal

Floridsko ladjedelnico Regal že dodobra poznamo, saj je na našem trgu prisotna že dolgo vrsto let, v Valu pa precej ažurno spremljamo njihove novosti. Med slednje za letošnje leto vsekakor sodi model 2100, bowrider, ki se lahko pohvali z nekaterimi lastnostmi, ki ga ločujejo od nekaterih tekmecev.

Model 2100 je na voljo v treh različicah. Prva je običajna, turistična bi lahko rekli, za katero je značilna klasična razporeditev z oblazinjeno površino na krmi, klopjo v kokpitu in vrtljivima sedežema krmarja in sopotnika. Po sredini krmne blazine je mogoče odstraniti ozek del blazine, s čimer naredimo prehod na krmno stopnico. Pod stranskima blazinama sta skladiščna prostora, pokrova pa dvignemo s pomočjo blažilnikov. Tudi na premcu so oblazinjene klopi razporejene tako, kot smo jih vajeni, pod njimi pa so skladiščni prostori. Ta različica je najbolj razširjena, saj cilja na najširši spekter kupcev, med katerimi je največ takšnih, ki si takšen čoln omislijo za dnevne izlete po okoliških zalivih in otočkih.

Druga različica je 2100 rs. Rs pomeni športno različico, katere glavne značilnosti so nizko zatemnjeno vetrobransko steklo, športna poslikava trupa in zunanji izpuh, ki se lepo poda športnemu videzu, a v Evropi to žal ni dovoljeno. To in dodatna klop na levi strani kokpita je na voljo tudi pri modelu 2100 rx. To oznako nosi različica, namenjena vodnim športom. Glavna značilnost je tako imenovani wake tower ali aluminijska konstrukcija, ki je vpeta na premcu pred vetrobranskim steklom, na krmi pa ob blazini za sončenje. Glavna funkcija je seveda vleka smučarja oziroma wakeboarderja, nanj pa lahko namestimo še vodoodporne zvočnike, konkavno ogledalo za krmarja in nosilce za wakeboarde. Čoln je v vseh pogledih namenjen zabavi in vodnim športom ter, resnici na ljubo, tudi vzbujanju pozornosti in privabljanju pogledov.

Poskrbljeno je tudi za varnost, saj so pohodne površine prekrite s protizdrsno površino iz umetne mase, ki zelo učinkovito opravlja svojo dolžnost, pa tudi čvrstega oprijema je na pretek, predvsem na wake towerju.

Skupni imenovalec trojice 2100 je patentiran Regalov FasTrac trup, katerega značilna oblika na drsnem delu omočene površine je stopnička, ob kateri se ustvarja zračna blazina, ki zmanjšuje vodni upor, s čimer povečuje hitrost in zmanjšuje porabo goriva. Motorji, ki so na voljo za vgradnjo pri modelih 2100, se začnejo pri 4,3-litrskem Volvovem Gxi motorju s 165 kW (225 KM) in rastejo do 5,7-litrskega Volvovega osemvaljnika z 220 kW (300 KM), ki najhitrejšega 2100rs požene krepko čez 40 vozlov.