REDKA DELFINA V LUKI KOPER

REDKA DELFINA V LUKI KOPER

Društvo Morigenos je minuli teden prejelo klic o dveh delfinih v Luki Koper. Ob podpori Uprave RS za pomorstvo in Luke Koper, ki sta našemu plovilu omogočili vstop v pristanišče, smo ugotovili, da gre za dva navadna delfina in sicer samico z mladičem. Navadni delfin (Delphinus delphis) je vrsta, ki je v naših vodah precej redka, o čemer smo v preteklosti že poročali, pred dvema letoma pa smo o njenem pojavljanju v severnem Jadranu objavili tudi raziskavo. Sredozemska populacija navadnega delfina je na Rdečem seznamu opredeljena kot Ogrožena. To je doslej četrti dokumentirani primer te vrste v slovenskih vodah in peti v Tržaškem zalivu. Nazadnje smo to vrsto v slovenskih vodah zabeležili pred desetimi leti. Na tem območju je sicer stalno prisotna vrsta velika pliskavka (Tursiops truncatus), ki je osrednji predmet naših dolgoletnih raziskav.

Po prvi oceni živali izgledata v dobrem telesnem stanju, čeprav je to pri delfinih zelo težko zanesljivo in objektivno oceniti, seveda pa v tem trenutku ne moremo oceniti njunega splošnega zdravstvenega stanja. V naslednjih dneh bomo ob natančnem pregledu pridobljenega foto in video materiala skušali ugotoviti več. Fotografije hrbtne plavuti nam bodo omogočile ugotoviti ali je samica že bila fotografirana v drugih delih Sredozemlja.

Prisotnost te vrste v pristanišču je lahko razlog za skrb, vendar temu ni nujno tako. Zaenkrat ne vemo zakaj sta se živali odločili svoj čas preživljati v pristanišču, zato ni smiselno, da bi ju skušali “pregnati” ven, takšni poskusi pa zelo pogosto tudi niso uspešni. Če je z njima (ali eno od njiju) kaj narobe, lahko s tem zadevo le poslabšamo, povsem možno pa je, da sta si pristanišče izbrali le za začasno zatočišče ali vir plena. Kljub pogostemu prepričanju se delfini povsem dobro znajdejo ob obali, v zalivih in mnogih pristanih, ki jih navadno tudi sami zapustijo. V petek delfinov ni bilo več tam.

V kolikor se bosta živali še pojavljali v pristanišču ali drugih delih našega morja, upravitelje plovil pozivamo, naj bodo pozorni in zmanjšajo hitrost plovbe, če je to z vidika varnosti možno. Obenem prosimo, da svoja opažanja delfinov (v pristanišču ali drugod) sporočijo društvu Morigenos na 031 77 10 77. Zaposlenim v Luki Koper in Upravi RS za pomorstvo se iskreno zahvaljujemo za obvestilo o opažanju in logistično pomoč.

Več informacij:

Morigenos – slovensko društvo za morske sesalce

031 77 10 77

pr@morigenos.org

Twitter: @Morigenos_org

Facebook: www.facebook.com/Morigenos

Instagram: @morigenos