RC44 SVETOVNO PRVENSTVO 2018

RC44 SVETOVNO PRVENSTVO 2018

TEAM NIKA kot prva osvojila tretji naslov svetovnih prvakov!

Vzpenjajoča se sezona za ekipo Nike s krono in obranitvijo naslova prvakov v prvem vrhuncu sezone

Po razočaranju v domačem Portorožu ter vrnitvi na stopničke v švedskem Marstrandu smo s sojadralci z Niko na svetovnem prvenstvu iz dneva v dan jadrali bolje in v »Nika stilu« zaključili prvenstvo z zmago v zadnjem plovu. Posadka Ceeref Igorja Laha je z drugim mestom zaokrožila, če lahko tako rečem, slovenski uspeh.

Portugalski jadralski center Cascais je bil ponovno, že sedmič, prizorišče etape sezone razreda RC44, tokrat pa že drugič tudi gostitelj svetovnega prvenstva tega prestižnega jadralnega razreda.

Leta 2015 smo tukaj z Niko, v zelo podobni zasedbi, v divjem finalnem dnevu osvojili naslov z zmago v zadnjem plovu. Pred tem je bil Cascais za nas nekako nesrečen kraj, saj smo imeli vedno kakšne tehnične težave. Tudi zato se nismo upali praktično do prihoda v cilj zadnjega plova veseliti ali pomisliti, da je konec, čeprav smo imeli v zadnjem jadranju prav lepo prednost.

Še par besed bi namenil Cascaisu, saj je kraj res nekaj posebnega. Neverjetno, kako je v vseh teh letih zrasel obisk turistov, kaj vse so uredili, koliko prireditev, ne samo jadralskih, se tukaj odvija. Ljudje so prijazni, cene zelo sprejemljive, blizu pa so tako zgodovinski kraji (Lizbona, Sintra …) kot tudi druge privlačne destinacije za bolj športne ali kulinarične turiste. Za jadranje je z marino in najbolj znanim portugalskim klubom (Clube naval de Cascais) zelo dobro poskrbljeno, saj so tako logistični kot jadralni pogoji praktično idealni. Res pa, da se vedno kakšen dan lahko tudi izneveri in vetrovni pogoji so lahko tudi nepričakovano neprijazni.

Pa pojdimo lepo po vrsti.

Za prvi vrhunec prvenstva smo se, lahko bi rekel, začeli pripravljati praktično že po regati maja v Portorožu, kjer smo z zadnjim mestom dosegli svojo najslabšo uvrstitev. Čeprav ni bilo razloga za preplah, smo vseeno prižgali »kontrolne lučke« in v ekipi so se začele analize, kaj narediti, da se kaj takega ne bi več ponovilo. Res, da je flota zelo izenačena, a vendar … Švedska etapa tri mesece pred svetovnim prvenstvom je bila za našo samozavest odlična preizkušnja, saj smo osvojili 2. mesto in z zmago v zadnjem plovu potrdili vrnitev »med žive«. Dolg poletni premor je omogočil, da je naš jadrar/trener pripravil nekaj novih jader, predvsem pa je koristil tehnični ekipi, ki jo vodi Toš Skrt Golja, da je na jadrnici in opremi vsak detajl še bolj izpilila in približala idealni nastavitvi oz. izločila vse možnosti okvar…

Več si lahko preberete v št. 233 revije Val navtika