RC44 PUERTO SOTOGRANDE CUP

RC44 PUERTO SOTOGRANDE CUP

Val online

Igor Lah kot »gost« ekipe Bronenosec - zmagovalec regate

AVTOR Mitja Margon

Sotogrande, »mesto – marina«, v slikoviti Andaluziji se je prvič predstavilo floti RC44. S primerno infrastrukturo, odlično organizacijo ter zelo ugodnimi pogoji za jadranje so takoj postali priljubljena in zaželena destinacija, čeprav niso znani kot organizatorji večjih jadralskih prireditev.

Sotogrande je dokaj mlado letovišče, le 100 km oddaljeno od polmilijonske Malage, šestega največjega španskega mesta, ki premore veliko in predvsem zelo prometno letališče, kot izhodišče za mnoge turistične destinacije v bližnji okolici. Sicer so Sotogrande in okoliški kraji zelo znani po prekrasnih in ekskluzivnih golfskih igriščih in zato priljubljena destinacija za ljubitelje golfa. Le streljaj od prepoznavne gibraltarske skale, ki nakazuje bližino stika Sredozemskega morja z Atlantskim oceanom, se je flota tokrat 11 posadk razreda RC44 spopadla v standardnem formatu petdnevne regate.

Tokrat se je posadki Nike ponovno pridružil legenda Russell Coutts. Čeprav sam pravi, da je nekoliko »zarjavel«, saj že skoraj dve leti ne jadra (zgolj priložnostno), se na barki še vedno čuti prisotnost »višje avtoritete«, proti kateri ne gre ugovarjati in proti kateri se težko kdor koli, kakor koli in s čimer koli zoperstavi. Užitek in privilegij je jadrati z njim in prisluhniti mnogim zgodbam, ki jih ima povedati. Tomaž Čopi in Toš Skrt Golja sta z njim jadrala že v sezonah 2007 in 2008, sam pa sem imel to priložnost zdaj že drugič. Resda je čutiti, da je njegov fokus usmerjen drugam in da mu najverjetneje pretežni del regate misli uhajajo na druga področja, vendar v trenutkih, ko se zbrano posveti dogajanju na jadrnici in okoli nje, je še vedno velemojster. To lahko sklepamo tudi po tem, da bi ekipa Nike, če bi upoštevali le obrate prve boje v veter, zasedla prvo mesto. Seveda, zgolj zanimiva statistična domneva na podlagi prehodov, a žal oziroma na srečo se regate končajo v cilju.

Tokrat se je ponovno izkazal Slovenec Igor Lah, ki se je odzval vabilu in zelo uspešno nadomestil odsotnega lastnika jadrnice Bronenosec in s tremi člani svoje ekipe Ceeref, ki letos »pavzira«, pokazal, da njihova osvojitev naslova svetovnih prvakov lani ni bila naključna.

Treningi in uradna trening regata

Prvič v zadnjih nekaj letih se je primerilo, da izpeljava uradne trening regate ni bila mogoča. Čakanje na veter se je začelo že na obali, trenutek, ki je nakazal, da bi se veter le lahko prikazal in ustalil, pa je trajal prekratko, da bi vodja regate, sicer eden najbolj znanih in izkušenih regatnih funkcionarjev, Peter Reggio – Luigi, uspel izpeljati predvideni program dneva.

Dan 1

Dan, namenjen dvobojevanju, je hkrati tudi nekakšen trening ekip in predvsem lastnikov – krmarjev za flotni del regate. Kot že povedano, vedno več lastnikov si želi voziti »match race«, a je kljub temu na krmilu še vedno veliko profesionalnih jadralcev, kar se vidi tudi v skupni razvrstitvi. Team Nika je namreč prva ekipa, na skupno četrtem mestu, kjer krmilo v rokah drži lastnik. Dan dvobojevanj je dobila posadka ekipe Bronenosec, saj je dobila vseh svojih pet dvobojev, med drugim tudi dvoboj z vodilnimi v skupnem seštevku – posadko Aque. To je bila očitno tudi napoved na odlično formo te ekipe. …

Več si lahko preberete v 191. št. revije Val navtika.