RC44 PORTSMOUTH CUP – »NIKA IS BACK!«

RC44 PORTSMOUTH CUP – »NIKA IS BACK!«

Val212
AVTOR Mitja Margon

Naslov sem prepisal točno tako, kot se mi je v glavi »izpisal« na zadnjo krmo oz. proti cilju zadnjega plova, ko je bilo jasno, da bomo ekipa Nike zmagovalci regate RC44 Cup v Portsmouthu. Odlična organizacija dogodka in odlična infrastruktura v kraju, ki živi s in za pomorsko ter jadralsko tradicijo, je pripomogla, da smo se v sicer nepričakovano prijaznem kraju počutili odlično.

Portsmouth je edino angleško otoško mesto, mesto, od koder se skoraj lahko preplava do zloglasnega otoka Isle of Wight, mesto, v katerem je pomorska tradicija verjetno njihov najpomembnejši ponos, verjetno ne po naključju pa je tudi mesto, v katerem so pred skoraj natanko enim letom uradno odprli bazo ekipe Ben Ainslie Racing. Zato lahko trdim, da je to tudi mesto, ki resno razvija idejo in živi z njo – idejo, da bo America’s Cup v bližnji prihodnosti spet na tem območju.

Regata RC44 Cup je bila tokrat neke vrste uvod v eno od dejanj (Louis Vuitton Sailing Series) v sklopu priprav na Ameriški pokal, ki se bo na Bermudih odvijal prihodnje leto. Katamarani AC45 so se namreč v seriji LV pomerili en konec tedna za nami. Zelo dobra infrastruktura (čeprav na dveh bregovih kanala) je skupaj z zelo zahtevnimi pogoji za jadranje »postregla« z dogodkom, ki je presenetil vse, ki smo dvomili in se celo nekoliko »zmrdovali« nad krajem, že lani predstavljenim kot enim izmed gostiteljskih etap. Saj veste, ko slišimo, da bo regata v Angliji, takoj pomislimo na slabo vreme pa ekstremne pogoje, slabo hrano …

Da je tukajšnje regatno polje zelo zahtevno, je pokazal pristop ekip, ki so se posebej za to regato (pa čeprav je »le ena izmed petih« v seriji) dogovorile za sodelovanje s krajevnimi poznavalci razmer. Tako smo videli še nekaj dodatnih slavnih oseb na palubah ali spremljevalnih čolnih, ki so svoje znanje delili z ekipami, ki so jih najele. Zelo močni tokovi, tudi posledica visoke bibavice, zelo nestalen veter in ovire na vodi so zagotovilo, da so regate v teh vodah vedno vsaj zanimive, če ne kar ekstremne.

Kdor je bral reportažo s prejšnje regate, se morda spomni, da sem napisal, da je treba včasih slab rezultat vzeti morda le kot statistični dogodek, saj se v športu, kot je jadranje, s toliko »spremenljivkami« včasih doseže tudi slab rezultat ne glede na kakovost posameznika ali ekipe.

Regate v Portsmouthu se na Niki nismo lotili nič drugače kot prejšnje, v mestu Sotogrande, jadrnica je bila pripravljena enako kot prej in ekipa enako motivirana. Če se malo pohecam, so bile tudi oznake na škotah enake, a vendar smo po »poraznem« 8. mestu tu dosegli eno najpopolnejših zmag v zgodovini razreda. Tudi to, da bi ekipa vodila od prvega do zadnjega dne, se menda še ni zgodilo … Torej – kje je trik?
Pojdimo po vrsti …

Več si lahko preberete v 212. št. revije Val navtika.