RC44: EKIPA TEAM NIKA ŽE TRETJIČ SVETOVNA PRVAKINJA, LAHOV CEEREF PODPRVAK

RC44: EKIPA TEAM NIKA ŽE TRETJIČ SVETOVNA PRVAKINJA, LAHOV CEEREF PODPRVAK

Na svetovnem prvenstvu razreda RC44, ki se je v zadnjih dneh septembra odvijalo v mondenem portugalskem letovišču Cascais, se je še enkrat potrdilo: slovenski jadralci oziroma ekipe v razredu RC44 sodijo v sam vrh. Ekipa Team Nika v lasti ruskega poslovneža Vladimirja Prosikhina, v kateri jadrajo slovenski jadralci Tomaž Čopi, Mitja Margon in Iztok Knafelc, Toš Skrt Golja pa je vodja kopenske tehnične ekipe, je kot prva ekipa v zgodovini tega prestižnega razreda osvojila naslov svetovnih prvakov že tretjič. Naslov podprvakov je šel v roke ekipi Ceeref Igorja Laha, ki pluje pod slovensko zastavo. Slovensko zmagoslavje je bilo tako popolno.

Hitre, črne jadrnice razreda RC44 smo imeli priložnost občudovati maja letos tudi v Portorožu, saj se je ena od petih regat letošnje sezone odvijala prav pri nas, kjer se je pred trinajstimi leti vse skupaj pravzaprav začelo. RC44 je prestižni jadralni razred, ki sta ga zasnovala eden največjih jadralcev v zgodovini svetovnega jadranja, Sir Russell Coutts, ter naš, slovenski navtični arhitekt Andrej Justin. Lastniki hitrih, športnih črnih jadrnic, ki morajo biti za krmilom, so nekateri najbogatejši Zemljani, v ekipah pa združujejo številne največje zvezde svetovnega jadranja, tudi take, ki sicer nastopajo v Pokalu Amerike. Eden takih, Dean Barker, kot taktik nastopa prav v ekipi ’naše’ Nike.

Ekipa Team Nika je odšla tokrat v Cascais ubranit naslov aktualnih svetovnih prvakov, medtem ko Lahov Ceeref v letošnji sezoni brani dvakratni naslov zmagovalcev sezone. Glede na elitno zasedbo jadralcev, ki nastopajo v tem močno tekmovalnem razredu, ti naslovi kažejo, da se naši jadralci z največjimi jadralnimi zvezdami ne le uspešno kosajo, ampak jih tudi premagujejo.

Mitja Margon: “Presrečen in ponosen sem, da smo ubranili naslov prvakov in postali prva ekipa, ki je naslov osvojila trikrat. Če sem prav neskromno natančen, smo tri naslove osvojili le štirje Slovenci in naš “šef”, Rus. V Cascaisu smo ves teden rasli in z zmago v zadnjem plovu potrdili to, kar nam je letos (z)manjkalo v sezoni – “killing instinct”. Biti član ekipe s takšnimi imeni na palubi je res privilegij, hkrati pa tudi breme, saj si pod stalnim drobnogledom in poskusi “izrinjanja”. “Balkanci” nekako nismo v okvirih in načrtih praviloma “anglo-saksonske” dominacije na teh nivojih jadranja. Zato pa so te zmage še bolj sladke. Že orco pred koncem zadnjega plova so me emocije delno preplavile, a pogoji so bili taki, da je bila zmaga lahko doživeta šele tik pred prihodom v cilj!”

Jadranje v Cascaisu, v oceanskskih razmerah z veliko vetra in valom je zahtevno, a kot kaže, ekipi Nike ustreza. Naslov svetovnih prvakov so tukaj prvič osvojili že leta 2015. Lastnik ekipe Vladimir Prosikhin: “Zame je svetovno prvenstvo vedno poseben dogodek, najpomembnejša regata v sezoni v tem najprestižnejšem jadralnem razredu. RC44 je moja ljubezen. Tokrat je bilo napeto prav do konca. Ceeref je zelo hiter in radi tvegajo. Lanski naslov svetovnih prvakov smo osvojili mi, predlanskega pa oni, zato sem pričakoval napeto dvobojevanje. Dobro smo jadrali, jadrnica je bila dobro pripravljena, hitra, zelo sem zadovoljen tudi z ekipo – skoraj enaka je kot leta 2015, ko smo prvič osvojili naslov svetovnih prvakov. Odtlej smo veliko jadrali skupaj in vzdušje na krovu je odlično.”

Dean Barker, taktik v ekipi Nike, ki ga sojadralci v hecu kličejo “kralj Cascaisa”, saj je tam z Niko osvojil naslov svetovnih prvakov že leta 2015, letos pa poleg ponovnega naslova z Niko tudi naslov svetovnega prvaka v razredu TP52, dodaja: “Cascais je bil do nas letos prijazen. Naša hitrost skozi ves teden je bila dobra, prav tako delo ekipe. Nismo naredili prav veliko napak.”

Igor Lah, lastnik ekipe Ceeref: “Zelo smo se trudili, a nam ni uspelo. Poskusili smo z vsemi našimi triki, a ekipa Nike je bila boljša. V prvih dveh dneh smo naredili preveč napak.”

Tretje mesto na tem svetovnem prvenstvu je pripadlo ruski ekipi Bronenosec. Letošnja sezona razreda RC44 se bo z zadnjo regato, prav tako v Cascaisu, končala med 14.-18. novembrom.