RC44 CASCAIS CUP – »TO JE ATLANTIK. TO JE CASCAIS.«

RC44 CASCAIS CUP – »TO JE ATLANTIK. TO JE CASCAIS.«

Val 224
AVTOR Mitja Margon

 

Zakaj tak naslov? Vetrovni pogoji od 0 do 30 vozlov, tok, visoki valovi, sonce, dež, megla(!) … vse to je Cascais. In zato smo spet, že šestič zapored tu.
Tokrat je, drugič v tej sezoni, slavila Katusha.

Ker ne morem iz svoje kože in iščem v vsaki možnosti povezavo tega razreda z nami, Slovenci, moram povedati, da je jadrnica Katusha, zmagovalka te etape, zadnja jadrnica v floti, ki je bila splovljena pri nas, v Portorožu, leta 2010. In še en dokaz, da smo še kako »vpeti«. Hvala Andrej!

Tokrat je bil premor med regatama dokaj kratek, slabih 6 tednov, ki so v poletnem času, višku regatne sezone ter začetku šolskega leta, minili zelo hitro. Pravzaprav tako hitro, da ni bilo pravega trenutka niti za proslavitev naslova svetovnih prvakov, ki smo ga avgusta z Niko osvojili na Švedskem. Ampak tudi za to bo čas, po sezoni, potrebno se je bilo pripraviti za novo regato, na kateri smo jadrali z zlatimi krmili kot vodilni v skupni razvrstitvi sezone. Tokrat nam niso prinesla sreče kot pred dvema letoma, ko smo jih tudi ravno v Cascaisu prvič »nosili«. A o tem pozneje.
Na Portugalskem so se prvič po končanem Pokalu Amerike na palube nekaterih RC-jev vrnili nekateri od ključnih akterjev, ki smo jih gledali dirkati na letečih katamaranih na Bermudih. Čas regate v Cascaisu je bil tudi v velikem pričakovanju objave protokola za naslednji Pokal, ki se je zgodil ravno po prvem tekmovalnem dnevu. Najava zmagovalne ekipe in branilcev pokala Team New Zealand, da se bodo boji za najbolj prestižno lovoriko čez slaba štiri leta ponovno odvijali na enotrupnih jadrnicah, je zagotovo dvignila motivacijo razredu in številnim profesionalnim jadralcem, ki vsa ta leta »tavajo« in iščejo angažmaje na regatnih poljih sveta. Obeta se spet veliko »stalnih služb« za vrsto jadralcev, ki se jim še danes toži po časih, ko je v Pokalu Amerike nastopalo 10 in več ekip s po vsaj 30 jadralci v sestavi.

Le nekaj dni po vrnitvi s Portugalske je najavila sodelovanje na prihodnjem pokalu novoustanovljena ekipa Bellamente Quantum Racing, katere vodja/skiper bo Terry Hutchinson, naš taktik, ki je bil verjetno tudi iz tega razloga zelo zaseden (beri: neosredotočen) in je ure in ure preživljal v telefonskih pogovorih. Tudi sam je povedal, da ni 100 % pri stvari, kar je verjetno tudi eden od razlogov, da rezultat tokrat ni bil tak, kot bi si želeli.
A pojdimo po vrsti.

Treningi in uradna trening regata
Kot že povedano, je število dni treningov od letošnje sezone omejeno na dva (en prosti in en uradni), kar pomeni, da imamo ekipe zelo malo časa za testiranje jader in ostale opreme, za fine nastavitve oz. trimanje jambora ali celo za daljše treninge manevrov. Kljub temu so ekipe vsako regato bolj izenačene, razlike na cilju posameznih plovov vse manjše in rezultati vse bolj nepredvidljivi. Dva dneva treningov sta prinesla celotno paleto jakosti vetra, od šibkega do močnega, tako da smo lahko na hitro pregledali praktično vsa jadra in se pripravili na prihajajoče regate. ..

Več si lahko preberete v 224. št. revije Val navtika.