RC44 Calero Marina Cup – “Slovenija rules!”

RC44 Calero Marina Cup – “Slovenija rules!”

AVTOR Mitja Margon

Letos prvič Peninsula Petroleum, sicer pa Igor Lah s svojo ekipo Ceeref osvojil že drugo sezonsko krono zapored!

Po letu 2013 se je flota RC44 vrnila na Kanarske otoke. Tokrat v novo sredino, v glavno mesto otoka Lanzarote – Arrecife, kjer smo bili gostje dokaj nove marine v lasti družine Calero. Brata Calero sta pred leti tudi aktivno sodelovala v RC44 Touru z dvema jadrnicama Puerto Calero 1 in 2. Marina je zgrajena v zgodovinskem delu mesta Arrecife, na delu obale, ki povezuje mestno jedro s pristaniščem za velike potniške križarke in pa luko. Marinski tehnični del, ki premore celo 820-tonsko dvigalo in je Evropi najbližji »refit« center na tem vulkanskem otočju, je zelo prostoren in je z lahkoto gostil floto jadrnic in kontejnerjev z opremo, ki jo naša karavana prenaša po svetu.
Zadnja regata sezone je obetala odprt boj za skupno zmago in zanimivo jadranje na regatnem polju, ki je praviloma razpihano in z vsemi posebnostmi odprtomorskih pogojev, poleg tega pa z globinami, ki otežujejo sidranje regatnega polja že nedaleč od obale. No, vse skupaj se je izkazalo precej drugače. A pojdimo po vrsti.

Tokrat smo se v Niki v logističnem smislu znašli v nekoliko drugačni »postavitvi« kot do sedaj. Naš »šef« Vladimir si je že kar nekaj časa želel, da bi na regati živeli v hiši, vsi skupaj, in bi s seboj imeli chefa, ki bi skrbel za prehrano. Izhodišče je dobro, pri tako številčnih ekipah (tokrat nas je bilo celo 14!) vsekakor tudi finančno motivirano, nekaj pa je tudi povezano z željo po timskem duhu, na katerem smo v zadnjih letih bolj malo delali. Je pa taka postavitev logistični zalogaj, saj ni lahko najti hiše, ki bi imela vsaj 12 posameznih ležišč v najmanj 8 sobah. Zame, ki sem zadolžen za to, je bil Lanzarote idealna priložnost za tak poskus, saj smo bili že na regati pred 4 leti nastanjeni v ravno taki hiši, bolje rečeno ranču, ki je to omogočal. Glede kuharja sem imel sicer pomisleke, če sem iskren, a izbira in slepo zaupanje v prijatelja, ki ga sicer še nisem videl v tej vlogi, na katero se sicer zelo spozna, se je izkazala za odlično.
Jani Klemenčič je verjetno vsem znan olimpijec, nosilec veslaške olimpijske medalje, a je poleg ostalega tudi svetovni prvak v jadranju (ravno na Lanzarote leta 2013 z ekipo Ceeref!), že dobro desetletje pa tudi zelo uspešen lastnik in vodja restavracije Špica na Bledu. …

Več si lahko preberete v 225. št. revije Val navtika.