Razred RC44 – RCji maja v Portorožu

Razred RC44 – RCji maja v Portorožu

Val 228
AVTOR Jakica Jesih
FOTO Razred RC44

Le še slab mesec nas loči od velikega jadralskega dogodka, atraktivne regate hitrih, slokih črnih lepotic razreda RC44 v Piranskem zalivu. Da boste lahko regato spremljali čimbolj od blizu ali pa o njej poznavalsko kramljali s prijatelji, smo pripravili kratek povzetek vsega, kar morate vedeti.

Zakaj ime RC44?

Ime je razred dobil po začetnicah imena legendarnega jadralca Russella Couttsa, večkratnega zmagovalca Pokala Amerike in številnih drugih velikih jadralskih dogodkov, pa tudi nosilca olimpijske kolajne, ki si je razred zamislil. 44 predstavlja dolžino jadrnice, torej 44 čevljev, toliko pa je bil Russell tudi star, ko se je razred “rodil”.

Komu je razred namenjen?

Russell Coutts si je kot lastnike teh jadrnic zamislil premožne jadralske navdušence z vsega sveta, ki pa morajo krmariti sami, kar je zapisano tudi v pravilih razreda. Ekipe so praviloma sestavljene iz vrhunskih jadralcev, tudi takih, ki jadrajo na Pokalu Amerike.

Koliko jadrnic nastopa?

Letošnje sezono je začelo 7 ekip: Charisma (MON-69), Team Nika (RUS-10), Team Ceeref (SLO-11), Artemis Racing (SWE-44), Team Aqua (GBR-2041), Peninsula Petroleum (GBR-1) in Aleph Racing (FRA-17). Vse bomo lahko videli tudi v Portorožu…

Več si lahko preberete v 228 št. revije Val navtika