RAZBURLJIV KONEC SEZONE RAZREDA RC44

RAZBURLJIV KONEC SEZONE RAZREDA RC44

Val 235
AVTOR Mitja Margon
FOTO Martinez Studio

S TRETJO POSAMIČNO ZMAGO JE SKUPNI SEŠTEVEK SEZONE OSVOJILA EKIPA CHARISME. KLJUB ODLIČNEMU ZAČETKU SE ZA EKIPO NIKE NI IZŠLO PO NAČRTIH, A SKUPNO DRUGO MESTO JE ODLIČEN REZULTAT V KONKURENCI NAJBOLJŠIH EKIP SVETA. ZADNJI DAN PORTUGALSKE REGATE ZA POZABO.

Zadnja, odločilna etapa sezone bi se prvotno morala zgoditi na Malti, kot leta 2016, a se je zaradi logistično/organizacijskih zapletov flota ustavila na prizorišču predzadnje regate, v Cascaisu. Po odjadranem svetovnem prvenstvu oktobra so namreč jadrnice in oprema ostali na prizorišču in se ponovno zbrali na tem delu portugalske atlantske obale s prelepo že (pre)večkrat omenjeno infrastrukturo. Tokrat nas je Cascais pričakal z nekoliko bolj od pričakovanega hladnim vremenom in pa bistveno manjšo obljudenostjo. Obiskovalcev in turistov je bilo veliko manj kot v še skoraj poletnem oktobru, pa tudi precej hotelov in lokalov je bilo zaprtih. Vseeno smo se počutili lepo, pa tudi vreme se je, razen zadnji dan regate, kar izkazalo.

Če preidem k bistvu tega zapisa in zastavim rdečo nit, naj spomnim, da sem v prejšnjem poročilu z regate zapisal: »Leta 2015 smo tukaj z Niko, v zelo podobni zasedbi, v divjem finalnem dnevu osvojili naslov z zmago v zadnjem plovu. Pred tem je bil Cascais za nas nekako nesrečen kraj, saj smo imeli vedno kakšne tehnične težave. Tudi zato se nismo upali praktično do prihoda v cilj zadnjega plova veseliti ali pomisliti, da je konec, čeprav smo imeli v zadnjem jadranju prav lepo prednost …«

Zakaj to pišem? Ker se je očitno naš »Cascais bonus« iztekel in tokrat se, kot je razvidno že iz naslova, ni izteklo po željah (in pričakovanjih). Vsaj po željah lastnika, Vladimirja, ne, saj je jadranje pač tak šport, da je zaradi vrste faktorjev, ki so vključeni v uspeh, praktično nemogoče vsakič zmagati ali vedno zmagovati. Razočaranje je bilo veliko in priokus grenek, pa kakorkoli se to sliši klišejsko. Vodstvo po prvih dveh dneh se je v tretjem dnevu jadranja razblinilo, zadnji dan pa smo ostali brez možnosti za spremembo, saj na morju ni bilo pogojev za regularno jadranje.

Čeprav so bile napovedi ves teden zelo slabe, se je še dobro izteklo, saj smo lahko jadrali kar 5 (od možnih 6) dni. Od tega tri (od štirih) regatne dni.

Več o poteku regat si lahko preberete v št. 235 Val navtika.