Ranieri Voyager 17

Ranieri Voyager 17

Val210

Odličen spremljevalec poletnih počitnic za vodne športe in dnevna potepanja

AVTOR Peter Mernik
FOTO Peter Mernik

Italijansko podjetje Ranieri z dolgoletno tradicijo odlikuje prefinjen italijanski oblikovni slog ter izredna kakovost gradnje. V svoji široki ponudbi proizvodov imajo odprte čolne serije Voyager, namenjene športu, ribolovu ali družinskim izletom. Modeli s sončno ploščadjo serije Shadow nudijo majhno kabino za vikend izlete. Modeli s kabino se delijo na športno‑družinske v seriji Atlantis in Fishermane serije CLF, poleg le-teh pa ponujajo še prestižne modele Cayman. Skupno nudijo kar 42 modelov z dolžino 4,55–9,40 m. Slovenski zastopnik je podjetje Moto‑Nautika.

Ranieri Voyager 17
Najprej smo preizkusili stekloplastični model Ranieri Voyager 17, najmanjši model v seriji odprtih čolnov. Skladen in oblikovno izredno dodelan čoln ima prav vse »na svojem mestu«.

Trup
Trup je izdelan na osnovi sistema H.I.S., ki s posebno stopnico na dnu med plovbo pod čolnom ustvarja zračni mehur, zmanjšuje trenje, s tem pa zmanjšuje porabo goriva. Omogoča boljše manevrske lastnosti in stabilnost.

Paluba
Paluba je zelo uporabno oblikovana, ergonomsko brezhibna, saj je tudi tu vse ustrezno razvrščeno in nudi prav vse, kar na majhnem čolnu potrebujemo. Močna in priročna držala so razporejena po vsem čolnu, tako se bomo lahko varno premikali po čolnu tudi med plovbo.
Na premcu so dostopni sidrni prostor in dovolj velike privezne bitve. Tu je tudi oblazinjena sončna ploščad, ki jo lahko spremenimo v ločene klopi. Pod ploščadjo se skriva še večji skladiščni prostor, podobna prostora pa bomo našli tudi pod krmarsko in krmno klopjo.
Krmarska konzola je dovolj velika, da pred vetrom ščiti krmarja in sopotnika. Obdana je z močnim ročajem, ki nudi dobro oporo med plovbo. Krmarska klop skriva še skladišče in preklopno naslonjalo.
Na krmi je v zavetrju krmarskega prostora udobna klop, pod katero so baterije in skladišče za gorivo. Zadaj je lestev za v vodo, na obeh straneh motorja pa sta tudi polici za sestop na kopno.
Celotni čoln je obdan s priročno nerjavno ograjo, ki nudi varno oporo med gibanjem in plovbo. Krmarska konzola je na sredini, ob njej sta široka prehoda na premec – tako je gibanje po barki zelo udobno. …

Več si lahko preberete v 210. št. revije Val navtika.