Računalniki za plovila

Računalniki za plovila

Val 151
AVTOR Božidar Peteh
FOTO Božidar Peteh

Pisal sem že nekaj o posebnih računalnikih, ki ji izdelujejo posebej za plovila in tudi druge podobne namene. Med brskanjem po trgovinah pa sem odkril še nekaj novega, kar bi bilo izjemno zanimivo tudi za uporabo na barkah.

Popolnoma naključno, med nakupom nekaj računalniških drobnarij, sem v trgovini podjetja Kotar iz Ljubljane postal pozoren na zanimivo umestitev treh prenosnikov znamke Panasonic. Uredili so namreč zanimivo dekoracijo z drevesi in delovnim orodjem tako, da vsak razmišljujoč kupec hitro ugotovi, da so ti notesniki nekaj posebnega in niso samo za domačo uporabo. Ker sem po prvih informacijah ugotovil, da so primerni tudi za nas navtike, jih podrobnejše predstavljam.

Gre za prenosnike Panasonic serije Toughbook, ki so izjemno mehansko odporni vsem vrstam mehanskih poškodb. Ohišja prenosnikov so iz magnezije zlitine in zaradi tega zelo lahki in tudi nimajo aktivnega hlajenja, kar pomeni tudi, da so neslišni. Imajo tipkovnice, ki so odporne proti politju s tekočino, in LCD zaslon z 12-slojno zaščito. Poleg mehanskih vsebujejo tudi razne zaščite pred nepooblaščenim dostopom do podatkov na računalniku – zaščita z geslom, čitalnik prstnih odtisov, sledenje preko interneta, zaklep s ključavnico … V prenosnike je možno dograditi 3G modul za dostop do interneta preko 3G omrežja. Trdi diski v prenosnikih imajo poseben način vgradnje za večjo odpornost na tresljaje. Nova tehnologija načina porabe električne energije zagotavlja prenosnikom izjemno avtonomijo celo do 8 ur. Prenosniki so tudi zelo lahki (pod 2 kg) in zato primerni tudi za prenašanje. Vsi prenosniki imajo možnost priklopa na »docking station«, ki je lahko tudi v obliki posebnega sedla za montažo v vozilo, plovilo.

Za uporabo na plovilih so primerni iz naslednjih razlogov: ni problema, če na njih pljuskne voda, so lahki za prenašanje, odporni proti udarcem in disk je zaščiten pred tresljaji, ki jih je na plovilih veliko. Cena vseh modelov je nekoliko višja od klasičnih prenosnikov, kar pa ne bo motilo tistih, ki želijo imeti zanesljive računalnike tudi na plovilu, hkrati pa jih bi radi prenašali in uporabljali v različnih delovnih okoljih (industrija, gradbišče, gozd …).