Računalnik za plovila in wlan antene

Računalnik za plovila in wlan antene

Val 149
AVTOR Božidar Peteh
FOTO Božidar Peteh

Vprašanje:

Mi lahko prosim svetujete, ali obstaja kakšen poseben računalnik za na plovila. Sam največkrat uporabljam prenosnika, pa se bojim, da mi bo odpovedal zaradi vpliva morja. Zanima me tudi, ali obstaja kakšna antena, da bi izboljšal sprejem WLAN signala v mestih ob obali.

Odgovor:

Tokrat sem moral za odgovor čez plot v računalniške vode in na srečo sem našel odgovor in hkrati nekaj, kar je namenjeno za morske sladokusce, vsaj kar se računalnika tiče.

Gre za popolnoma nov izdelek podjetja “Digital Yacht”, ki je specializirano za izdelavo posebnih računalnikov za plovila. Tokrat gre za novo paleto morskih osebnih računalnikov. Njihova posebnost je najnovejši operacijski sistem Windows 7, vključujejo Intel Atom procesor in imajo izjemno nizko porabo energije in hiter procesor. Vsi modeli se napajajo neposredno iz akumulatorja (6 do 30 V) preko regulatorja in ni potrebe po dragih in močnih inverterjih. Majhne dimenzije 30 x 27 x 7 cm omogočajo preprosto montažo bodisi na steno, strop ali mizo – tam, kjer je bolj varno in odmaknjeno od vlage in motečih dejavnikov.

Digital Yacht je dal na trg tri konfiguracije, ki ustrezajo večini zahtev pomorcev.

Standard Aqua PC ima zelo nizko porabo, Atom N270 procesor, 80 GB trdi disk, 1 GB RAM, CDRW/DVD pogon in dva NMEA izhoda. Je idealen tako v smislu zmogljivosti, nizke porabe energije in denarja, ki ga boste odšteli zanj. Je za kupce, ki želijo imeti na krovu namenski »mariniziran« PC za e-pošto, brskanje po spletu in domače aplikacije.

Različica AquaNav ima vso standardno konfiguracijo, kot PC Aqua, dodatno pa še občutljivi dvokanalni AIS in 12-kanalni sprejemnik GPS, poleg tega še dva NMEA izhoda, ki omogočata že večje sistemske integracije. Ta je zlasti primeren kot navigacijska naprava in je združljiv z vsemi vodilnimi izdelovalci pomorskih kart in programske opreme za navigacijo. AquaNav ponuja 2 GB RAM, 32 GB trdega diska brez mehanskih delov (zagotovilo za večjo zanesljivost).

Tretja različica AquaMedia je zasnovanakot zabavna naprava z vgrajenim digitalnim TV sprejemnikom, BlueRay DVD pogonom in programsko opremo za predvajanje HD filmov. Uporablja Dual Core Atom 330 procesor z izboljšano grafiko in 250 GB robusten disk ter 4 GB RAM. Prav tako podpira stereo in prostorski zvok in ima podporo za dva monitorja (enega za delo in navigacijo, drugega, velikega za zabavo v salonu).

Za več informacij pa lahko prebrskate na naslovu: www.digitalyacht.co.uk, pri nas ga bo moč naročiti pri podjetju Kotar d. o. o. iz Ljubljane.

To je seveda luksuz in nekateri si ga bodo privoščili. Običajni smrtniki se bomo pač zadovoljili z malo manj zmogljivim prenosnikom, morda celo rabljenim. Pa še strah nas ne bo, če bi ga po naključju zalil val morja ali pa, če bi skupaj z nami padel v morje. Nekaj sto evrov bomo lažje pogrešili kot tisočaka ali več, kot bi dali za sodoben izdelek »Digital Yacht«. Vsekakor pa je vreden tega denarja in kdor si ga bo lahko privoščil, bo lahko užival tako v navigaciji, zabavi in delu za službo.

Drugo pa je seveda povezava s spletom. Želimo biti v stiku z e-pošto, pa tudi vremenska napoved je bolj podrobna in predvsem jadralcem omogoča že kar sofisticirano načrtovanje poti jadranja. Vemo, da je največji strošek plačilo storitev prenosa podatkov. Posledica je seveda iskanje najugodnejše rešitve in ena od teh je uporaba WLAN omrežij, ki jih ima že večina marin. Marsikdo pa pozna tudi druge lokacije ob obali, kjer je ponudba brezplačnih omrežij velika. Večkrat pa trčimo na problem, da smo z barko malo preveč oddaljeni od antene ali nas motijo moteči dejavniki. Takrat si zaželimo signal okrepiti – toda, kako? Delna rešitev je v uporabi WLAN anten, pri čemer pa je potrebno paziti, da izberemo ustrezno. Slaba rešitev bi bila izbira sicer dobre, vendar usmerjene antene. Plovilo pač nikoli ni v popolnem mirovanju in usmerjena antena nam bo delala več težav kot zadovoljstva. Še zlasti bo to izrazito na sidrišču. Zaradi tega so primernejše antene s sprejemom v krogu 3600, kar omogoča dober sprejem tudi med obračanjem plovila na sidru ali boji. Kje pa jih dobiti? Sam sem jih brezuspešno iskal po splošnih računalniških trgovinah, našel pa sem jih pri specialistih za WLAN omrežja in eden vodilnih pri nas mi je ljubeznivo svetoval najboljšo rešitev. Posredujem vam jo dalje, najdete jo na naslovu: http://shop.wlan-antene.net/wlan-antena-omnixp-360st-antena-15dbi-ojacanja-p-60.html.