Queens 70

Queens 70

Val 132

Kraljičino sorodstvo

AVTOR Mitko Ivanovski
FOTO Matija Klemenc

Prvič predstavljen na lanskoletnem canskem navtičnem sejmu, letos pa na splitskem sejmu, navdušuje z všečno zunanjostjo, s tremi prostornimi kabinami ter priljubljeno pomično trdo streho. Preizkusili smo ga v plovbi med Splitom in Zadrom.

Povpraševanje po motornih jahtah je v zadnjih letih neverjetno veliko. Kupci iščejo vse od najmanjših plovil okoli 10 metrov do tistih dolžine 160 metrov, in vsi želijo dobiti svojo igračko čim prej, pa še to pred poletnimi počitnicami. Še nekaj, v zadnjih dveh, treh letih so se na trgu pojavile znamke, ki jih prej nikoli ni bilo in niti v sanjah nismo pričakovali takšnega števila ponudnikov oziroma tekmecev. Če razmišljam, je pravzaprav povsem logično in razumljivo, zakaj je tako. Povpraševanje je zelo veliko, tehnologija izdelave je tako dovršena in popolna, da je v bistvu treba imeti samo dobro organizacijo posla in uspeh je tu. Kar nekaj zelo uspešnih svetovnih imen potrjuje to pravilo. Izdelava trupov je danes preprosta in dovršena, pravzaprav sploh ni več potrebnih nekaj let, da zgradiš model, pa kalup in pozneje pravi trup. Notranje opreme je pa itak dovolj na trgu. Manjši problem so motorji, saj imata oba največja izdelovalca – CAT in MTU – povsem zasedene zmogljivosti za nekaj let vnaprej in zato drugi izdelovalci – MAN, Cummins, Volvo Penta – odlično prodajajo in povečujejo izdelavo.

Torej, če imaš prostor za izdelavo trupa, kupiš motorje, ob tem pa še uporabiš znanje kakšnega znanega italijanskega arhitekta, potem pa je vse stvar marketinga in uspeh bo zagotovljen. Ena takšnih zgodb je Queens Yachts – uprava blizu Milana, ladjedelnica pri Livornu. V izdelovalnem programu imajo pet modelov. Prvenca queens 70 so že predstavili, letos spomladi v Rimu tudi najmanjšega queensa 45. Na risalnih deskah so še modeli 52, 60 in 86, ki bodo luč svet ugledali v Genovi leta 2009. Za vse je značilno, da so odprte motorne jahte z danes zelo priljubljenim hard topom in zelo všečno zunanjostjo.

Njihovega prvenca queens 70 smo preizkusili v Splitskem kanalu in pozneje na 80 navtičnih milj dolgi plovbi iz Splita v Zadar.

Za današnje motorne jahte velja osnovno pravilo, da je zunanjost tista, ki določa osnovni kriterij umestitve med tekmeci. V poplavi številnih izdelkov je zunanjost tista, ki najprej pritegne. Nobenega kupca današnje dobe ne zanima, koliko ima jahta neprepustnih pregrad, ali ima dober protipožarni sistem in morda ustrezen radar. To ni pomembno, pomembna je najprej zunanjost. V osnovi je queens 70 moderna motorna jahta odprtega tipa, z nizko bočno silhueto in nasploh nizko nadgradnjo. Posledično pomeni, da dobro pluje, saj je težišče nižje kot običajno. Z dolžino 21,45 metrov je queens 70 velika motorna jahta z dvema bombončkoma.

Prvi je kvadratno okno v zaključku oken na boku salona, ki je obenem zaključek sesalnikov za zrak k obema MAN motorjema. Okna tudi »vrežejo« bočno linijo ograje, kar mu daje dramatičnost in rahlo agresivnost. V resnici pa je to okno zelo dobrodošlo v kuhinji, ki je prav tu postavljena v nekakšnem medpalubju salona. Drugi bombonček so bočna okna, ki so vedno razpoznavni znak in glavna atrakcija vsake jahte. Inženirji Queens Yachts so izbrali že znane rešitve in ju združili v novost – lastnikova kabina ima v zgornjem delu okenskega sklopa elipsasto okno, v spodnjem delu pa kvadratno okno. Vse deluje elegantno in uporabno. Queens 70 je dolg 21,45 metrov, ima pomično trdo streho, podaljšek strehe nad kokpitom ter relativno dolgo plavalno ploščad. Vse to optično podaljšuje queensa in mu daje še bolj hitro in vesoljsko podobo. Nenavadna rešitev – radarski lok za antene in luči je tako nizek, da pod njim drsi odprta streha do zaključka roba strehe v kokpitu.

Queens 70 je odlična jahta za tiste, ki ljubijo družbo šestih gostov, imajo radi zelo prostorne kabine, odprto streho in moderno pohištvo. Pri tem želijo tudi sami krmariti legendarni nemški motor in uživati v italijanskem pojmovanju zabave na morju. Če se jim bo za to zdelo 1,8 milijona evrov pravšnje, potem je queens 70 zanje.