PWA Alacati World Cup

PWA Alacati World Cup

Val 132

Surfanje

AVTOR Aleš Žakelj
FOTO Aleš Žakelj

Letošnja slaba vetrovna sezona v Adria pokalu še ni omogočila izpeljave enega celotnega veljavnega slaloma, zato sem se ob premoru tekem v avgustu odločil nastopiti na PWA (Professional Windsurfing Association) slalomu v turškem Alacatiju, ki šteje za World Cup.

Tekmovanje je potekalo od 11. do 16. avgusta v zalivu Alacati, kjer je smer vetra off shore, z močjo od 18 do 30 vozlov. Tekma je bila vetrovno odlična, saj je pihalo vseh šest dni, prijavljenih pa je bilo 75 tekmovalcev, od tega vsa največja imena windsurfinga, vključno z legendo Björnom Dunkerbeckom in svetovnim prvakom Antoineom Albeaujem.

Na tekmo sem se odpravil 10. avgusta in ker sem vedel, da je edini, ki se redno udeležuje PWA tekem, Tine Slabe, sem se že prej pozanimal, kakšna je situacija in če se on prav tako pripravlja za nastop v Alacatiju. S Tinetom sva se dogovorila ter odločila, da skupaj odpotujeva v Turčijo. Letalske vozovnice Ljubljana-Carigrad-Izmir je priskrbel Tine. Ob pristanku v Izmiru so naju tam čakali vsi najpomembnejši možje zveze PWA, sodniki ter zabavljač med tekmovalci, Dan Ellis. Skupaj smo naložili vso opremo na »pick upa«, tako da je vse viselo malo na počez in se odpravili na enourno vožnjo na mesto tekmovanja.

Skupno sem se uvrstil na povprečno 52. mesto, odlično pa je vozil Tine, ki je končal na 32. mestu, kar nekaj časa pa se je zadrževal na 25. mestu. Naj povem, da je prvih 20 windsrfarjev na svetu z imeni, kot so Josh Angulo, Finian Maynard, Kevin Prichard, Robby Swift …

Temu primerno je bilo tudi dogajanje na plaži, z velikim odrom, glasno glasbo, napovedovalcem, množico ljudi, ki je zadrževala dih za vsak obrat, ter turisti, ki so se hoteli slikati z vsemi, ki smo imeli več kot dve nalepki na jadru. Tekmovanje je bilo odlično organizirano in izpeljano, pridobil sem si veliko novih poznanstev po zaslugah Tineta ter se naučil ogromno o opremi skozi debato z Jimmyjem Diazom, ki mi je tudi fino nastavil jadra. PWA slalom Alacati World Cup je vsekakor najboljša izkušnja z mojih tekmovanj.