Prvih 100 let Chugoku Marine Paints

Prvih 100 let Chugoku Marine Paints

Val 231
AVTOR Julijan Višnjevec

Kako pomembno je vzdrževanje plovila se premnogi lastniki zavejo šele nekaj tednov preden je potrebno plovilo pripraviti na novo poletno sezono. Marine in suhi vezi se zbudijo iz zimskega spanja, saj lastniki obletavajo svoja plovila kot čebele cvetove. Začne se redno vzdrževanje, saj nihče ne želi izpustiti lepih in dolgih dni na morju. Priprava plovila bi se morala začeti mnogo prej, ustrezno shranjevanje in vzdrževanje namreč podaljša življenjsko dobo plovila in ohranja njegovo vrednost.

Eno izmed mnogih pomembnih vzdrževalnih del na plovilu je vzdrževanja trupa plovila, ne glede na to, ali gre za motorno plovilo ali jadrnico. S tem se bomo vsi strinjali, mar ne? Tudi nabava kakovostnih materialov se vedno splača bolj kot razmišljanje, da za blagovno znamko stoji le veliko režije, ki pravzaprav ves čas upravičuje nekoliko višjo ceno ali pa tudi ne.

Seajet je osvojil svet

Blagovna znamka Seajet je del multinacionalke Chugoku Marine Paints Ltd (CMP), ki kotira na japonskem borznem indeksu Nikkei in je lani praznovala okroglo obletnico, 100 let. Seajet blagovna znamka v njihovem portfelju pomeni izjemen produkt, narejen na osnovi številnih raziskav in testov za uporabo v navtični industriji. Njihovo znanje iz protivegetativnih premazov pri komercialnih plovilih je tako široko in kompleksno, da so njihovi proizvodi v industriji za zabavo in razvedrilo med najbolj kakovostnimi produkti protivegetativnih sredstev nasploh.

Chugoku Marine Paints

Japonska družba, ki pobarva več kot petino komercialne ladijske flote na svetu, je lani praznovala stoto obletnico delovanja. CMP je ustanovil Iwao Suzukawa leta 1917 v Hirošimi na Japonskem. Podjetje je v svojih zgodnjih začetkih zaposlovalo zgolj 20 ljudi. V tistem času je raslo povpraševanje po pomorskem prevozu in Japonska je z gradnjo ladij odigrala na tem trgu ključno vlogo. Kljub napredni industriji so morali protivegatitivne barve uvažati, zato je podjetni Suzukawa ustanovil lastno podjetje in ladjedelnicam ponudil svoj, japonski produkt. Poleg barv je družba ponudila še druge kemične surovine in tako postala ena od vodilnih na tem področju. Vse pa tudi v zgodovini ni potekalo gladko. Družba CMP je med drugo svetovno vojno zaradi atomske bombe izgubila tovarno, pa tudi povojno konfuzno obdobje ji ni bilo preveč naklonjeno. Z veliko volje in pomočjo številnih deležnikov so jo ponovno postavili na noge in danes, 100 let pozneje, družba CMP zaposluje 2.300 ljudi na 80 lokacijah v 30 državah po celem svetu. Za stoto obletnico si je družba podarila nove proizvodne prostore na Nizozemskem, kjer izdelujejo barve blagovne znamke Seajet.

Nova tovarna na Nizozemskem

Nenehne spremembe in spreminjanje zakonodaje narekujejo vsem proizvajalcem protivegetativnih sredstev na svetu, da so njihovi izdelki skladni z regulativami držav, kjer se barve proizvajajo in prodajajo. Seajet se s svojim razvojni oddelkom vselej odziva pred časom in svoje produkte ustrezno pripravi še pred prihodom zakona v veljavo. Nove najsodobnejše proizvodne kapacitete na Nizozemskem omogočajo Seajetu proizvodnjo antivegetativnih sredstev in doseganje vrhunske kakovosti v skladu z zakonodajo in svetovnimi trendi. Objekt s svojimi stroji in tehnologijo predstavlja diamantno špico in je pod direktnim nadzorom nizozemskega podjetja Chugoku Paints BV. Poleg tega je sam objekt okolju prijazen, saj uporablja obnovljive vire, kot je pridobivanje električne energije s pomočjo 1190 sončnih celic, nameščenih na strehi proizvodnega objekta. Za gretje prostorov uporabljajo toplotno črpalko. Izpust emisij v okolje so z novimi tehnologijami zmanjšali za 95 odstotkov. Objekt, ki je bil odprt marca 2017, je bolj prijazen tudi do zaposlenih, dodatno je poskrbljeno za varnost in dobro počutje vseh vpetih v delovni proces. Proizvodnja barv poteka v popolnoma avtomatiziranem “zaprtem” postopku, pri katerem delavci niso izpostavljeni kemikalijam in tveganju pri opravljanju svojega dela…

Več si lahko preberete v št. 231 revije Val navtika