Prvič s supom preko Atlantskega oceana

Prvič s supom preko Atlantskega oceana

Val218

Nothing is I’Mpossible (Nič ni nemogoče)

AVTOR Jakica Jesih
FOTO Arhiv Chrisa Bertisha

»Bilo je ekstremno, neverjetno, strastno in za višji cilj,« je Chris Bertish v nekaj besedah strnil svoj podvig, ko je po 93 dneh veslanja preko Atlantskega oceana utrujen, zaraščen, zagorel in krepko shujšan priveslal na Karibe in se v zgodovino vpisal kot prvi človek, ki je presupal Atlantski ocean. In to ne za čast in slavo, ampak za dober namen.

Chris Bertish je 42-letni Južnoafričan, poznan predvsem kot jezdec velikih valov in legendarni zmagovalec slovitega tekmovanja Maverick’s Big Wave Surf leta 2010 v Kaliforniji. Pred 50 tisoč glavo množico si je takrat najprej sposodil opremo, saj ni imel svoje, se podal v 12-metrske valove in premagal vso povabljeno deskarsko elito. Kot zanimivost – sloviti Kelly Slater na Mavericku še ni zmagal, leta 2000 je bil drugi. Tri leta kasneje se je avanturističnemu ljubitelju oceana porodila divja ideja o prvem samostojnem, neprekinjenem in nevarovanem prečenju Atlantskega oceana na supu. Potrebnih je bilo pet let priprav, preden je bilo vse pripravljeno za ta odprtomorski podvig, ki ga je Chris Bertish v celoti prepletel z dobrodelnostjo. V sodelovanju s številnimi sponzorji in darovalci se je z vsakim zaveslajem nabralo več denarja za tri projekte: Signature of Hope Trust, s katerim bodo z zbranimi sredstvi zgradili pet šol na nekaterih najrevnejših območjih južne Afrike; The Lunchbox Fund bo dvema milijonoma otrok omogočal vsakodnevni obrok in sredstva za šolanje; Operation Smile pa bo financiral operacije otrok z iznakaženo zgornjo ustnico. Dva milijona zaveslajev kasneje je bil Chris v cilju, na računu pa šest milijonov dolarjev.

Chris Bertish se je na pot iz Agadirja na severozahodni obali Maroka odpravil 6. decembra. Prvotna ruta naj bi ga mimo Kanarskih otokov in Karibov vodila do 7.300 km oddaljene Floride. Slabo vreme proti koncu poti je botrovalo odločitvi, da prvotni cilj zamenja za Antiguo, kjer je po 6.500 miljah in 93 dneh samotnega veslanja pristal 9. marca zjutraj. »Dan, za katerega sem si prizadeval, odkar pomnim … Zadnjih pet let sem vse stavil na ta projekt … Vse!« je Bertish napisal v svojem zadnjem dnevniškem zapisu uro pred prihodom. Odprtomorske razmere – vetrovi in valovi – niso bile vedno na njegovi strani. …

Več si lahko preberete v 218. št. revije Val navtika.