Prvi Slovenian Boat Show nad pričakovanji

Prvi Slovenian Boat Show nad pričakovanji

Val 163

Marina Izola 21. – 25. September 2011

AVTOR Matija Klemenc
FOTO Sebastijan J. Delasud

Med 21. in 25. Septembrom je v Marinia Izola potekal prvi Slovenian Boat Show. Navtični sejem ima na tej lokaciji sicer že daljšo tradicijo, a je po spletu okoliščin lani nismo doživeli. Tako smo se zbrali trije partnerji, med katerimi smo drug za drugega menili, da lahko igra svojo vlogo pri novem sejmu in se projekta lotili. Prvi partner je Marina Izola, ki je s svojo infrastrukturo in osebjem prispevala lokacijo, drugi partner je podjetje Ogis, katerega osnovna dejavnost so šotori, tretji partner pa smo mi, ki smo prispevali vsebinski del. Kot partnerja ali pa kot sodelujočega pa moramo omeniti tudi mestno občino Izola, saj smo skupaj pripravili številne prireditve v mestu in  petdnevni dogodek razširili tudi v mesto, ki je le streljaj oddaljen od marine.

Prvo prireditev je pospremilo čudovito vreme, ki je poskrbelo, da so bile vse sejemske in obsejemske prireditve dobro obiskane, zlasti pa ob koncu tedna, ko so potekale kar tri regate in je bilo v akvatoriju pred Izolo izjemno živahno. V organizaciji Burin Yachting Cluba sta potekali dve regati, in sicer Garmin Cup za regatno potovalne jadrnice ter Max Cup, ki je v nedeljo v optimiste privabil kar 44 mladih jadralk in jadralcev. Prava paša za oči pa je bila tudi regata starih jadrnic, ki so nas popeljale kakšno stoletje nazaj skozi čas.

Na sejmišču je bilo kljub ne ravno rožnatim razmeram za navtično industrijo tudi kaj videti. Izstopali so nizozemski Van Der Valk, Nemški Moody 45 DS, poljska Delphia 1050 escape, norveški Skilso 33, Azimut 48 in seveda Elan s fishermanom in jadrnicami Elan 350 od, 210 in impression 394. Tudi pri Jeanneauju smo videli dve zanimivi jadrnici, in sicer jadransko premiero jadrnice Jeanneau 409, ki smo jo testirali v Barceloni in bolid Sun Fast 3200. Skupaj so bile tri premierne predstavitve in dve jadranski premieri. Admiralska je bila s svojimi 27 metri razkošna jahta Dominator 86, ki je na sejmu tudi našla novega lastnika. Predstavilo se je tudi nekaj podjetij, ki se ukvarjajo z navtično opremo, kot so Geoset, ki zastopa navigacijske naprave Garmin, Stal elektronik, ki je poleg najrazličnejše opreme za plovila predstavilo tudi španske jadrnice Albatross, za ketere se testnih jadranj že veselimo.

Skupaj se je na Slovenian Boat Showu predstavilo 45 razstvljalcev, ki so skupaj predstavili 79 plovil, od tega 52 plovil v svojem naravnem okolju, v vodi. Sejem pa si je ogledalo približno 6500 obiskovalcev, obsejemske prireditve, kot je koncert Vlada Kreslina na Manziolijevem trgu v Izoli in druge podobne prireditve pa še veliko več.

Z veseljem lahko zapišemo, da je prvi Slovenian Boat Show presegel naša upanja in pričakovanja. S sejmom smo bili zadovoljni prav vsi, saj se tudi prodaja plovil kot kaže obrača za odtenek na bolje.

Načrti za prihodnost:  Uspešna prva prireditev je nas, organizatorje opogumila, da bomo Slovenian Boat Show izboljševali na tistih področjih kjer ga bomoseveda lahko in ga skušali narediti še prijaznejšega tako razstavljalcem, kot tudi obiskovalcem, saj ima samo tako lahko še svetlejšo prihodnost.