Priznanja so podeljena!

Priznanja so podeljena!

Val online

Valovo plovilo leta

23.4.2014 je potekal že 11. izbor za Valovo plovilo leta, ki ga podeljuje Val navtika. Kriteriji in način izbora so ostali enaki kot v preteklih letih, saj so se izkazali kot najprimernejši. Nominiranci in zmagovalci so bili tako določeni s strani “hišnih” novinarjev.

In kakšno mora biti plovilo, da si zasluži nominacijo; kakšni so elementi nekega plovila, ki vplivajo na odločitev o zmagovalcu?

Več jih je, predvsem je pomembna dovolj visoka kakovost gradnje, dobro razporejena oprema in njena ustreznost, zanimiva vizualna podoba in ne nazadnje cena, ki mora biti primerna splošni vrednosti plovila. To ne pomeni nujno nizke cene, saj ta največkrat ni združljiva s kakovostjo.

V izbor Valovih novinarjev tako pridejo tudi plovila, ki kažejo inovativen pristop tistih, ki so zaslužni za končni rezultat: arhitekti in konstruktorji, na primer. Vedno so zanimiva plovila, ki nakazujejo novo inovativno smer, v katero bo po vsej verjetnosti šla navtika. Nekatera so v tem pogledu izrazitejša od drugih, zato jih je vredno izpostaviti. Po drugi strani pa so vredna pozornosti in nagrade tudi plovila, za katere menimo, da ostajajo na visoki ravni najboljšega, kar premore tradicija.

Seveda se v uredništvu dobro zavedamo, da so ti kriteriji precej subjektivni, ne glede na to, da so posledica določenega znanja in izkušenj ocenjevalcev. Zavedamo se tudi, da so prav vsa plovila vredna spoštovanja in pozornosti, saj je v njihov nastanek vloženega veliko dela, znanja in naporov.

Tudi letos smo podelili  Valovo posebno priznanje slovenskim izdelkom. Urednik Val navtike, Julijan Višnjevec pojasnjuje: »Za to ločitev smo se odločili kljub temu, da je slovenska navtika tesno vpeta v svetovno in je v marsikaterem pogledu tudi njen generator. Zanjo smo se odločili zato, da se ne bi zgodilo, da bi v tej smeri v množici svetovnih prezrli domače napore. Kajti delo na navtičnem področju – in še marsikaterem drugem – je v Sloveniji še za spoznanje težje kot drugod. Slovensko plovilo leta tako ostaja pomemben del Valovih vsakoletnih priznanj.«

Na izboru za plovilo leta so bila tako podeljena priznanja:

  • Za slovensko plovilo leta v okviru izbora za Plovilo leta 2014: SEAWAY YACHTS Greenline 48 fly.
  • 1. razred Motorna plovila open in hard top z dolžino do 10 metrov: ELAN MOTOR YACHTS Elan power 30;
  • 2. razred Motorna plovila open, hard top z dolžino med 10 in 18 metrov: JEANNEAU Leader 40;
  • 3. razred Motorna plovila fly z dolžino med 10 in 18 metrov: AZIMUT YACHTS Magelano 53;
  • 4. razred Motorna plovila open, hard top in fly z dolžino nad 18 metrov: ABSOLUTE Absolute 64 fly.

 

Jadrnice:

  • Zmagovalka za slovensko plovilo leta 2014: ELAN Elan 360 S.
  • Jadrnice do 11 metrov: DUFOUR YACHTS Dufour 310 grand large;
  • Jadrnice od 11 do 15 metrov: BENETEAU Oceanis 38;
  • Jadrnice nad 15 metrov: BAVARIA Bavaria 51 cruiser.