Pripravljanje plovila na zimovanje

Pripravljanje plovila na zimovanje

Val 144

Kaj vse storiti

AVTOR Toni Jemec
FOTO Toni Jemec

Navtična sezona se za večino lastnikov plovil zaključi s prihodom mrzlih dni. Če želite ohraniti vrednost vašega plovila in ga spomladi ponovno brezskrbno uporabljati, je potrebno plovilo na zimo primerno pripraviti. Obseg del je odvisen od tipa plovila in od tega, ali nameravate plovilo uporabljati tudi v zimskem času.

Pospravljanje plovila

Vsekakor je priporočljivo, da pred daljšo odsotnostjo plovbe naredite inventuro opreme, ki jo imate na plovilu. Najprej izpraznite vse zaloge hrane, ki je na plovilu. Tudi kakšno konzervirano hrano ali drugo hrano, ki ima daljši rok uporabe, rajši odnesite z barke in jo porabite doma. Spomladi nabavite novo zalogo hrane, tako da ne boste imeli nepotrebnih skrbi, če je hrana še užitna.

Preglejte vso varnostno opremo, ki jo imate na plovilu. Preverite število rešilnih jopičev in njihovo stanje. Pomembno je, da imajo rešilni jopiči delujoče svetilke in piščalke. Če barke čez zimo ne nameravate uporabljati, je baterije v vseh svetilkah boljše odstraniti in jih spomladi nadomestiti z novimi. Če pa boste plovilo čez zimo uporabljali, vam bodo vse (delujoče) baterijske svetilke še kako prav prišle.

Preverite tudi navtični pribor in si naredite spisek morebitnih stvari, ki jih boste morali dokupiti pred naslednjo navtično sezono. Ne pozabite tudi na varnostne rakete, bakle in gasilne aparate. Kdaj ste nazadnje preverili, če jih imate dovolj in preverili njihov rok uporabe? Če je rok uporabe potekel ali pa se bo to zgodilo kmalu, potem je nakup novih varnostnih pripomočkov nujen še pred začetkom naslednje sezone plovbe.

Žimnice in blazine privzdignite z ležišč, da se pod njimi ne bi nabirala vlaga in posledično plesen.

Ko ste pospravili notranjost plovila, nastavite v vsak prostor lovilce vlage, ki jih lahko kupite v vseh boljše založenih tehničnih trgovinah. Lovilci vlage delujejo na principu kristalov, ki nase vežejo vlago, tako da se ta ne bi zadrževala v prostoru (plovilu). Kristale lovilca vlage je potrebno po določenem času, navadno po enem mesecu, zamenjati. Čas trajanja kristalov je odvisen predvsem od vlažnosti, zračnosti ter velikosti prostora. Prav tako je potrebno ob zamenjavi kristalov odtočiti vodo, ki se je nabrala v spodnji posodi. Preberite si navodila za delo z lovilci vlage, ker kristali vsebujejo strupene snovi.