Priprave v polnem teku

Priprave v polnem teku

Val 148
AVTOR Tine Slabe
FOTO arhiv TS

Priprave na čedalje hitreje bližajočo se sezono so sedaj že v polnem teku. Temperature so se končno začele višati. Po zares dolgi zimi je pomlad tu, s tem pa tudi kakovostnejši pogoji za trening na morju.

Začetek marca sem bil prvič povabljen k mojemu opremljevalcu in izdelovalcu jadralnih desk, RRD. V Grossetu, kjer se nahaja RRD, sva se prvič letos dobila z lani drugouvrščenim »slalomašem« sveta in mojim večnim sparing partnerjem, Finianom Maynardom. Izkoristila sva ugodne vetrovne razmere na zahodni obali Apeninskega polotoka. Najprej sva testirala novoizdelane deske, ki sva jih razvijala v prejšnji sezoni, in jih primerjala z lanskimi slalomskimi deskami. Z veseljem lahko povem, da so X-fireji 2010 hitrejši, a največja razlika je opazna prav pri največji različici te slalomske deske. 135-litrska deska je v letu 2010 povsem prenovljena: stabilnejša, hitreje zglisira in je hitrejša. S testom smo potrdili odlično razvojno delo, ki smo ga opravili v lanski sezoni. Prepričali pa smo se tudi, da bodo RRD deske zanesljivo zelo konkurenčne, če ne morda celo najhitrejše deske na trgu. Deske za novo sezono so tako pripravljene!

Poleg napornega testiranja pa sem prvič tudi videl, kje se izdelujejo prototipi desk in kje se razvijajo nove ideje, ter spoznal ljudi, katerimi sodelujem oziroma si že dve leti dopisujem preko elektronske pošte. Dodobra pa sem se spoprijateljil tudi s samim Robertom Riccijem.

Ob prihodu domov pa sem dobil novico, da bodo jadra prispela z zamudo. Sprva naj bi jih namreč dobil v začetku marca, sedaj pa naj bi prispela šele sredi aprila. Tako bo čas za pripravo in testiranje vseh šestih jader, kolikor jih lahko vsak tekmovalec prijavi za celotno sezono, zelo kratek. Pomirja pa me dejstvo, da sem že dobil prvi prototip Challengerjevega slalom jadra Aero + v velikosti 7,8 m2, ki odlično deluje in ima vse popravke, ki sem jih – skupaj z legendo Andersom Bringdalom – predlagal izdelovalcu. Jadro ima spremenjen profil, premaknjen je nekoliko nazaj, kar omogoča boljšo rotacijo kemberjev in boljšo aerodinamiko jadra. Središče jadra je pomaknjeno navzdol, kar pripelje do večje stabilnosti, saj so tako dolžine jamborov zmanjšane. V jadru pa so tudi nove tridelne letvice, ki še dodatno dajejo jadru odličen profil. Komaj čakam, da dobim ves komplet!

Veliko časa pa med pripravami namenjam organizaciji premiere dokumentarnega filma z naslovom Cape Horn – zaradi snemanja le-tega sem v lanskem letu prebil v Južni Ameriki kar tri mesece. Film o prvem, zgodovinskem poizkusu jadranja na deski okoli zloglasnega rta s čudovitimi posnetki neokrnjene narave Patagonije in najjužnejšega dela Južne Amerike, vključujoč zloglasni otok Horn in njegovo okolico, je po več kot letu dni naposled le končan. V oseminštiridesetminutnem filmu produkcije Red Bull Media House smo glavno vlogo odigrali Thomas Miklautsch, Ben van der Steen in jaz. Odlično povezana zgodba, ki združuje kulturo tamkajšnjih prebivalcev, športno akcijo in neokrnjeno naravo v enkratni avanturi, je namenjena širši publiki in ne le jadralcem na deski, temveč vsem avanturistom, ki jih privlačita morje in morske pustolovščine. Na tem mestu vse bralce mojih javljanj in vse tiste, ki se želite vsaj za oseminštirideset minut podati na “konec sveta”, kakor tudi imenujejo ta neokrnjeni del sveta, lepo vabim 7. aprila ob 20. uri v kino Vič.

Tokrat zaključujem z žalostno novico. Pred nekaj dnevi je v slovaških hribih preminil moj zelo dober prijatelj, windsrfarski brat Andrew Erban »Erbi« CZ – 0. Drug drugega sva motivirala in spodbujala že od mojih začetkov v letu 2003, stal mi je ob strani v najtežjih trenutkih, tako na tekmovanjih, kot tudi treningih. Zelo ga bom pogrešal, a to sezono bom, če bom le zbral potrebna finančna sredstva, še dodatno dal vse od sebe tudi zanj. Erbi, počivaj v miru!