Prinz 54 coupe

Prinz 54 coupe

Val 140

Prijetno presenečenje

AVTOR Mitko Ivanovski
FOTO Mitko Ivanovski

Prinz 54 coupe je izdelek ladjedelnice na Hrvaškem z belgijskim lastništvom in italijanskim oblikovanjem. Preizkusili smo največjega prinza in sodeč po prodajnih številkah tudi odlično sprejetega pri kupcih. V zelo močni konkurenci plovil s pomičnimi trdimi strehami in z IPS pogonom se prinz 54 coupe odlično znajde, saj ima nekatere rešitve naravnost odlične.

Tekma v razredu 15- do 17-metrskih motornih jaht je zelo ostra. S pomočjo pogonskega sistema IPS so jahte v tej dolžini postale po uporabnem prostoru za goste pravzaprav že »dolge« 20 metrov ali več. IPS zavzema tako malo prostora, da ga lahko postavimo tik ob zadnjo steno, nad njim imamo še garažo za pomožni čoln in podobno. Vse te prednosti tega sistema so načrtovalci temeljito izkoristili in zato ne preseneča množica tekmecev, pa še veliko notranjih rešitev dopušča ta IPS. Salon na glavni palubi, salon v podpalubju, trda streha, pomična streha, zaprt salon ali ne, garaža za pomožni čoln, pomična kopalna ploščad, ob tem pa še slovita paličica za upravljanje IPS-a in kupci so že pripravljeni za nakup.

Prinz Yachts je del skupine belgijskega lastnika Ben Van Den Heuvel, ki ima poleg obratov v Belgiji še izdelavo na Hrvaškem, Slovaškem in v Italiji. V Bratislavi na Slovaškem načrtujejo plovila in izdelujejo kompletno notranjost ter jo skupaj s preostalimi komponentami končajo v Oroslavju blizu Zagreba. V prodajnem programu imajo pet modelov, in sicer prinz 31 open, prinz 33 open, prinz 36 open, prinz 40 fly in prinz 54 coupe. 120 delavcev na Hrvaškem se pripravlja na izdelavo 74-čeveljskega (22,5 metra) admiralskega prinza, ki naj bi luč sveta ugledal naslednje poletje. Takole na prvi pogled bi rekli, da je prva četverica prinzev iz prejšnjega obdobja ali boljše rečeno iz prvih let izdelave plovil. Zadnji in največji prinz z oznako 54 coupe pa je iz drugega testa.

Prinz 54 coupe nas je presenetil z zelo zanimivimi rešitvami, odlično ergonomijo krmarnice in zelo všečno zunanjostjo. Na morju se je izkazal z visoko hitrostjo plovbe in s predvidljivim obnašanjem. Če vas ne moti še relativno neznano ime in pri tem želite imeti veliko dodatne opreme in občutek, da letite na raketi, potem bo prinz 54 coupe zagotovo vaš.