Prihaja NAU Ten, naslednik JustinTen-a

Prihaja NAU Ten, naslednik JustinTen-a

Val 238

JYD (JustinYachtDesign) na čelu s slovenskim navtičnim arhitektom Andrejem Justinom je narisal NAU Ten, projekt naslednika izredno uspešne in jadralsko izvrstne jadrnice JustinTen, na kateri so svoj čas na Match Race-ih na slovenski obali jadrala vsa pomembna svetovna jadralska imena. NAUTen bo zgrajena v madžarski ladjedelnici NauticBoat, od koder že prihajata nam bolje poznani jadrnici Viharnik/Paula iz leta 1998 in Pozejdon/Generali, ki je zaplul leto pozneje. Sicer pa sodelovanje med Justinom in ladjedelnico traja že 20 let, kar pa je tudi svojevrstno priznanje, za oboje, se razume.

Osnovni podatki: dolžina 9,99 m, širina 3,33 m, ugrez 2,0/2,50 m, izpodriv 2,5 t, jadra v veter 72 m2, jadra z vetrom 160 m2, regatni interier s 4 ležišči, navigacijskim in kuhinjskim blokom, WC v premcu, motor vgradni SD ali izvenkrmni.

Komentar dizajnerja NAU Ten, Andreja Justina: NAU Ten je zasnovan v skladu z željami ladjedelnice, zadnjimi spoznanji iz hidrodinamike in nenazadnje vladajočimi oblikovalskimi trendi. Kot referenca pri razvijanju nove oblike trupa nam je služila naša do sedaj najhitrejša desetka (TOD-MiniJena, prva v razredu in na Barkolani). Nova jadrnica je na vodni črti ožja, kar ji prinaša največ prednosti pri šibkejših in krmnih vetrovih, istočasno pa je zaradi večje širine čez celotno dolžino in oblike bokov bolj stabilna, kar pride do izraza pri močnejših vetrovih in pri jadranju z bočnim vetrom. Na kratko, v osnovi gre za še zmogljivejši stroj, ki pa ga bo moral lastnik nadgraditi z kvalitetnim jadrovjem, trimom in predvsem jadranjem, da mu bo prinašal želene uspehe in zadovoljstvo.