Previdnost v času prazničnih nakupov ne bo odveč

Previdnost v času prazničnih nakupov ne bo odveč

Foto: www.visaeurope.si

Goljufi bodo v prazničnem času uporabljali napredne sheme za izkoriščanje podatkov potrošnikov, ugotavlja družba Visa v praznični izdaji poročila o grožnjah. Potrošnikom v Visi svetujejo, kako poskrbeti za varne plačilne transakcije.

Ljubljana, 11. december 2023 – Družba Visa, vodilni svetovni ponudnik digitalnih plačil, je predstavila poročilo o grožnjah v času praznikov, ki predvideva povečano aktivnost goljufov v času praznikov, tako pri transakcijah s prisotnostjo kartice kot tudi pri transakcijah brez prisotnosti kartice. Novo poročilo družbe Visa navaja priljubljene taktike goljufij, ki jih gre zaradi močnega povečanja dejavnosti e-trgovine in osebne potrošnje pričakovati med novembrom 2023 in januarjem 2024 v maloprodaji in gostinstvu. Visa je predstavila tudi seznam 10 najpomembnejših navad, po katerih se lahko potrošniki ravnajo za varno in zanesljivo nakupovanje.

Iz izkušenj in podatkov minulih let je jasno, da goljufi v času praznikov prežijo na potrošnike. Stopnja goljufij pri glavnih kategorijah trgovcev, ki so tarča goljufov, se je med prazniki leta 2022 povečala za 11 % v primerjavi z ne prazničnimi obdobji, kažejo podatki družbe Visa. Hkrati se je stopnja goljufij v prazničnem času povečala za 8 % v primerjavi z letom prej1. Poročilo o grožnjah v času praznikov opozarja, da bodo goljufi skušali izkoristiti povečano zanimanje in naglico potrošnikov pri iskanju ugodnih ponudb in edinstvenih daril. Med najpomembnejše ugotovitve poročila spadajo:

  • Digitalno odtujevanje (skimming): Zaradi večjega obsega spletnega nakupovanja imajo prevaranti več priložnosti za uspešen vdor v podatke o računih pri e-trgovcih in njihovo zlonamerno uporabo.
  • Ribarjenje in socialni inženiring: Razvoj umetne inteligence (AI) v zadnjem letu je goljufom omogočil ustvarjanje izjemno prilagojenih kampanj ribarjenja, kar potrošnikom otežuje prepoznavanje prevar. Goljufi ustvarjajo tudi lažne spletne strani, pri čemer na prodajnih ali storitvenih spletnih straneh pogosto uporabljajo t. i. malvertising (zlonamerno oglaševanje) in druge nedovoljene taktike optimizacije za spletne iskalnike (SEO), da bi tako privabili žrtve.
  • Skimming na bankomatih in prodajnih mestih: Zaradi povečanega prometa pri fizičnih trgovcih in na bankomatih se bodo goljufi najverjetneje osredotočili na napade s skimmingom na bankomatih in POS terminalih.
  • Goljufije z obvodi za enkratna gesla (OTP): Visa je odkrila številne sheme z OTP obvodi za dostop do računov imetnikov kartic. Pri takšni shemi se žrtvam pošljejo predloge OTP, za katere se zdi, da so povezane z želenim nakupom.
  • Fizična kraja: V natrpanih maloprodajnih trgovinah, nakupovalnih središčih ali na parkiriščih lahko pride do poskusov fizične odtujitve plačilnih kartic in/ali telefonov nič hudega slutečim potrošnikom.

»Goljufi se vse leto pripravljajo na čas prazničnih nakupov in izkoriščajo povečano aktivnost ter potrošnike, ki ob iskanju popolnega darila postanejo manj pazljivi,« pravi Alenka Mejač Krassnig, direktorica družbe Visa za Slovenijo. »Pri družbi Visa smo zavezani varnosti in zanesljivosti in zagotavljamo 24-urno spremljanje groženj tudi v najbolj obremenjenem obdobju leta. Potrošniki so v letošnjem prazničnem času lahko mirni, vedoč, da ekipa strokovnjakov Visa neprekinjeno dela na učinkovitem preprečevanju goljufij.«

10 navad, ki pripomorejo k varnemu nakupovanju potrošnikov

Visa je za potrošnike pred prihajajočimi prazniki pripravila nasvete za dobro varnostno higieno in najboljše prakse za zagotavljanje varnosti pri nakupih:

  • Preverite ugled in pristnost trgovcev: Držite se zaupanja vrednih trgovcev, ki jih dobro poznate. Če razmišljate o nakupu v trgovini, ki je ne poznate, najprej preverite ugled in pristnost trgovine.
  • Varujte svoje osebne podatke: Prepričajte se, da spletna stran uporablja varno tehnologijo. Ko ste na e-blagajni, se mora spletni naslov začeti s “https://”. Kratica “s” pomeni “varno” in zagotavlja, da so vaši podatki kriptirani in poslani prek varne povezave.
  • Ko opravljate spletne nakupe, se izogibajte javnim brezžičnim omrežjem Wi-Fi: Javna omrežja Wi-Fi so pogosto nezavarovana, zato hekerji lažje ukradejo vaše podatke. Pri spletnem nakupovanju vedno uporabljajte varno in zasebno internetno povezavo.
  • Bodite previdni pri ponudbah, ki se zdijo preveč ugodne, da bi lahko bile resnične: Ponudbe na spletnih straneh in v nezaželenih elektronskih sporočilih se lahko zdijo preveč ugodne, da bi lahko bile resnične, še posebej, ko gre za izjemno nizke cene sicer bistveno dražjih izdelkov. Pri takšnih ponudbah naj bodo potrošniki še posebej previdni.

Pri družbi Visa sta zagotavljanje varnosti in zanesljivosti vse dni v letu prednostni nalogi. V zadnjih petih letih je Visa v razvoj in nadgradnjo svojih tehnologij vložila več kot 10 milijard dolarjev, med drugim tudi za zmanjšanje goljufij in povečanje varnosti omrežja. Več kot tisoč Visa strokovnjakov 24 ur na dan vse dni v letu varuje omrežje Visa pred napadi z zlonamerno programsko opremo, napadi na ničti dan (zero-day)* in pred notranjimi grožnjami. V prvih šestih mesecih 2023 je Visa prispevala k proaktivnemu preprečevanju goljufij v vrednosti 30 milijard dolarjev, s čimer je poskrbela, da marsikdo sploh ni vedel, da mu grozi nevarnost morebitne goljufive transakcije. Potrošnike pozivamo, naj bodo v prazničnem času pozorni in premislijo, kje nakupujejo in komu posredujejo svoje podatke, da bodo ti ostali varni.

# # #

*”Zero-day” oz. ničti dan je izraz, ki opisuje na novo odkrite varnostne ranljivosti, ki jih lahko hekerji uporabijo za napad na sisteme. Izraz “nič dni” se nanaša na dejstvo, da so izdajatelji oz. razvijalci napako šele odkrili in so tako pravzaprav imeli doslej na voljo “nič” dni za delo na varnostnem popravku ali posodobitvi za odpravo težave.

O družbi Visa

Visa (NYSE: V) je ena vodilnih svetovnih družb na področju digitalnih plačil, ki omogoča transakcije med potrošniki, trgovci, finančnimi institucijami in vladnimi ustanovami v več kot 200 državah in ozemljih. Naše poslanstvo je povezati svet z najbolj inovativnim, priročnim, zanesljivim in varnim plačilnim omrežjem ter tako omogočiti uspeh posameznikom, podjetjem in gospodarstvom. Verjamemo, da gospodarstva, ki vključujejo vse in povsod, povzdigujejo vse in povsod, in menimo, da je dostop temelj prihodnjega gibanja denarja. Več na Visaeurope.si