Prestige 60

Prestige 60

Val 146

Nova rdeča nit

AVTOR Matija Klemenc
FOTO Matija Klemenc

Prestige yachts je od nedavnega nekakšna svoja blagovna znamka, ki pa je še vedno pod okriljem francoskega velikana Jeanneau. Na našem novembrskem obisku Barcelone smo imeli priložnost zapluti z obema novima jahtama s poveljniškima mostičkoma, prestige 39 in prestige 60. Tokrat bomo podrobnejše predstavili slednjo, ki nosi tudi admiralsko lento v svoji družini.

V oblikovnem smislu je prestige 60 dober kompromis med klasičnim oblikovanjem, kakršnega smo vajeni od prestigeov starejših serij in sodobnih linij in modnih dodatkov, kot so denimo velika bočna okna in ne nazadnje sodobna propulzija v obliki IPS pogona, skriva pa še nekatere druge adute, toda o teh nekoliko pozneje.

Jahta razvaja z udobjem prav na vsakem koraku. Na krmi je v tikovino odeta potopljiva hidravlična krmna ploščad, ki v dolžino meri 140 cm, razteza pa se čez celotno širino jahte.

S pomočjo hidravlike in daljinskega upravljanja se premika tudi mostiček, ki je pritrjen na krmno steno na levi strani kokpita. Mostiček je dovolj dolg, da brez težav seže krepko čez krmno ploščad in doseže pomol.

Splošna ocena bi lahko rekli, da je zelo pozitivna. Jeanneau je pokazal, da se dobro znajde tudi v višjem srednjem cenovnem razredu. Da imajo namen resno nadaljevati začrtano pot, pa so dokazali z delno ločitvijo linije prestige od matične ladjedelnice. Za prestige 60 lahko zapišemo, da se ponaša s pravšnjim razmerjem sodobnosti in klasike. To razmerje se kaže pri oblikovanju, izdelavi in tehnologiji, katere na jahti ne manjka. Za prestige 60 bo v osnovni različici in z dvema motorjema IPS 900 treba brez DDV in drugih dajatev odšteti 980.000 €, in v grobem dodati še okoli 100.000 € za potrebno dodatno opremo, saj je veliko tega, kar smo naštevali v zgornjih vrsticah, na seznamu dodatne opreme, a za potrebno razkošje nepogrešljivo.