PREMIUM YACHT INSURANCE SLOVENIJA BY JACK ŠURIJA- Vreme in zavarovanja plovil

PREMIUM YACHT INSURANCE SLOVENIJA BY JACK ŠURIJA- Vreme in zavarovanja plovil

Val 266

Pogosta vprašanja pri zavarovanju plovil se nanašajo na vpliv vremenskih pojavov na škodne dogodke.Na kratko bi lahko odgovorili, da je škoda krita z zavarovalno polico, kadar skiper poskrbi za varnost in upošteva vremenske napovedi, predvsem tiste, pri katerih je že dovolj vnaprej jasno, da bodo razmere nevarne za posadko in plovilo. Ko se že tri dni pred začetkom orkanskega juga ve, kdaj in kje bo postalo nevarno, skiper pa iz nezaščitenega veza ali sidrišča ne umakne plovila, je jasno, da ne gre za nesrečen dogodek, temveč za napovedano nevarnost in skrajno malomarnost, ki je kasko ne krije. Zavarovalnice vedno preverijo tudi vremenske razmere v trenutkunastanka škod in so še bolj pozorne predvsem takrat, ko so vnaprej napovedane večje vremenske spremembe. Izjemno pomembno je spremljati vremenske napovedi, še posebej v teh časih, ko so na voljo v nešteto aplikacijah in le z osnovnim znanjem dostopne na vsakem telefonu. Z njihovo pomočjo lahko običajno z neverjetno natančnostjo ocenite trenutek, ko vas bo zajelo neurje in od kod prihaja. Tudi novi hrvaški vremenski radarji so odlična novica za vse morjeplovce, saj končno nudijo trenutno sliko vremenskih razmer po vsem Jadranu. Ob kasko zavarovanju vas bo resna zavarovalnica vprašala, kje imate plovilo stalno privezano prav iz razloga, da ne bi prihajalo do poznejših nesoglasij pri prijavi škod med zavarovalnico in zavarovancem.

Sidranje gumenjaka pred odprto plažo v kampu, na improvizirano sidrno bojo s tanko vrvico in brez vsakršne kontrole, enostavno ni dovolj za resen stalni privez. Ob takem privezu morate biti pripravljeni prestaviti plovilo na varno, še preden je prepozno, saj sicer škoda ne bo krita.
Nenadne poletne nevihte so glede škod velikokrat strah in trepet navtikov in zavarovalnice. Zgodi se, da lokalna nevihta »pospravi « celo sidrišče plovil in zmeče barke na obalo. V takem primeru ne morete narediti kaj dosti, razen, da ste dobro privezani in ves čas pripravljeni za krmilom s prižganim motorjem ter na tak način poskušate pomagati sidru, da ne popusti. Skrivanje pred dežjem in vetrom brez pravih jadralnih oblačil tudi poleti v takih trenutkih ne pride v poštev. Vse nesreče, ki jih poznam in so se zgodile na sidrišču, so se zgodile na podoben način.

Nepredvidljivost, nenadnost in moč, s katero nas nevihte povečini presenetijo, ustrezajo pojmu nesreče in največkrat s prijavo škode v teh primerih ni težav, razen ko se skiper zavestno ne prilagodi razmeram in na primer iz objestnosti s polnimi jadri zajadra v nevihto ali s polno hitrostjo z motornim čolnom tolče v valove. Ko dno čolna poči zaradi napačne uporabe, to ni pokrito s kaskom, ker ni posledica trka v predmet, in ko jadro raznese po večurnem jadranju na 40 vozlih, je težko govoriti o nesrečnem dogodku.

Varna uporaba plovila, spremljanje vremenskih napovedi in primerna izbira priveza je nuja in odgovornost vsakega skiperja, da s tem poskrbi za varnost plovila ter predvsem posadke ob vsakem trenutku. Naši zastopniki, škodni oddelek in naši cenilci so vam vedno na voljo za pošteno in hitro reševanje vaših škodnih zahtevkov ali pa samo za nasvet.
Za ponudbo zavarovanja za vaše plovilo nas kontaktirajte na e-poštni naslov: slovenija@yacht-pool.hr ali na telefonsko številko 031/844-253, Ladi Živič.