Pregled čolnov od 4,5 do 8,5 metrov dolžine

Pregled čolnov od 4,5 do 8,5 metrov dolžine

Val 155
AVTOR Matija Klemenc
FOTO Matija Klemenc, arhiv ladjedelnic

Časi, kakršne doživljamo v navtični industriji terjajo od navtičnih medijev, da več pozornosti posvetimo manjšim, finančno dosegljivim čolnom, saj povpraševanje po tovrstnih čolnih v primerjavi z večjimi in razkošnejšimi raste, štiritaktni zunajkrmni motorji pa postajajo vse bolj priljubljeni, saj je njihova poraba zelo sprejemljiva, motorji pa postajajo zelo zanesljivi. Trendi so vidni tudi na strani ladjedelnic, ki so zelo aktivne na področju razvoja novih modelov v tem velikostnem razredu in zelo inovativne pri rešitvah in oblikovanju.

Odločili smo se narediti kratek pregled čolnov različnih tipov, pri čemer smo skušali na omejenem prostoru zajeti čim več različnih tipov in blagovnih znamk.

Pri pregledu smo jih ločili na odprte čolne s centralno konzolo, fishermane z nadgradnjo, ameriške tipe čolnov tipov bowrider z odprtim premcem in cuddyjev z majhno kabino. Večji poudarek smo dali na čolnih, ki so dosegljivi na slovenskem trgu, nekaj pa je tudi tekmecev, ki pri nas nimajo zastopnikov in do njih lahko pridemo z nekoliko več truda in iskanja. Nekateri čolni ta trenutek še niso na voljo, saj smo zbirali tudi novosti, ki so napovedane za sezono 2011.

Zadnjo stran smo namenili primerjavi tehničnih podatkov vseh naštetih čolnov, saj jih je v tabeli najlažje primerjati. Ob tej priložnosti bi radi spomnili tudi na katalog plovil, ki ga pripravljamo v uredništvu. V katalogu bomo imeli veliko več prostora in bomo lahko zajeli precej večji nabor čolnov tudi večjih dimenzij, jadrnic in drugih plovil.