Predstavitev knjige Franca Želeta: Mornar, pustolovec, kitolovec

Predstavitev knjige Franca Želeta: Mornar, pustolovec, kitolovec

Kavarna/knjigarna Geonavtik, 9.1.2014

 

V uredništvu Val navtike si štejemo v čast, da smo bili del organizacije dogodka – predstavitve knjige Mornar, pustolovec, kitolovec, ki  se je odvijal 9.1. 2014 v kavarni/knjigarni Geonavtik v Ljubljani. Ambient s pridihom morja in preteklosti je bil odličen zanj; za prijetno družbo, ki se je zbrala na naše povabilo in povabilo Flory Banovac. Flory Banovac je tista, ki je zaslužna, da so spomini njenega deda, Franca Želeta, pred tremi leti ugledali luč sveta v knjigi Mornar, pustolovec, kitolovec. Kot je sama dejala na predstavitvi, so te tri besede tiste, ki so najbolj zaznamovale njenega nonota.

Primorski Slovenec iz Hrastja pri Pivki, Franc Žele, je v začetku 19. st. s 15 zapustil svoj domači kraj in odšel na šolanje v A-O mornarico v Pulo. Velika ljubezen do morja, do novega znanja o njem in tujih pomorskih deželah, se je neprestano kosala z domotožjem. Bojna ladja na kateri je služboval, je sprejela prestolonaslednika Franca Ferdinanda, bila pa je tudi tista, ki je na zadnjo pot popeljala krsto z njegovimi posmrtnimi ostanki. Sledil je dogodek, ki je za vedno zaznamoval njegovo življenje: potop ladje Szent Istvan. Bil je eden izmed preživelih, 1380 članske posadke, ki so jih po večurnih mukah hudo izčrpane, a vendarle žive potegnili iz vode. Po koncu vojne se začne nov boj: boj za preživetje družine. Bitke bije s tujim, italijanskim okupatorjem, zaprejo ga, spet se čudežno reši, a slednjič mu ne preostane drugega, kot da odide čez lužo. Tu se trnova pot ne samo za finančno, temveč tudi lastno preživetje nadaljuje. Botruje lakoti, neugodni klimi, nevarnim živalskim vrstam,… Potem, ko ostane skorajda sam izmed skupine rodnih izseljencev, ga pot vodi na južni tečaj. Na zemlji večnega ledu postane kitolovec in iz preizkušenj, ki mu jih postavlja narava, spet odide še močnejši. Trdo prigaran dvoletni zaslužek končno zadostuje za preživetje njegove družine; končno se lahko vrne tja, kamor ga neprestano vleče srce: na rodno grudo.

Brez dvoma zgodba, katero bi v Ameriki, pa tudi marsikje drugje, filmski scenaristi v hipu razgrabili. Zadoščeno bi bilo tudi vsem romantikom: kot začimba ji je dodan še nedolžen ljubezenski trikotnik.

Dogodek je organizirala navtična revija Val navtika, celotni program je povezoval glavni in odgovorni urednik revije Julijan Višnjevec. Gost na predstavitvi -kritik Jaroslav Jankovič iz časnika Slovenske novice je ob predstavitvi dejal, da je knjiga Mornar, pustolovec, kitolovec izredno delo; primerja se lahko s slovitimi deli Jacka Londona. Gre za izredno zgodovinsko dediščino ne samo zaradi tematike, temveč tudi stila pisanja. Flory Banovac je namreč v izdanem delu ohranila izviren stil pisanja Franca Želeta, a je šlo kljub temu za dolgotrajen postopek, saj je potrebovala 15 let, da je bilo delo izdano v današnji podobi. Kot je še dejala ne zato, da bi z njim kovala dobičke, temveč zato, da bi bila uslišana zadnja želja njenega očeta, da bi izredna življenjska zgodba njihovega nonota živela dalje.

Slovenija nima veliko takih zgodovinskih del, zato bi jih morala še toliko bolj ceniti. Da to cenijo, so dokazali številni ugledni gostje, ki so se udeležili dogodka v kavarnici in knjigarni Geonavtik in so se po njem lahko okrepčali z dobrotami restavracije Glažuta, vini kleti Dveri Pax in sladico antikvariata Floramy.

Če ste na dogodku manjkali in knjige niste prejeli v dar, jo lahko kupite v knjigarni Geonavtik, antikvariatu Floramy ali preko E-navtike in revije Val navtika. Seznanite se z izredno zgodbo Franca Želeta ; prek njegovega izvirnega, nazornega  pisanja boste podoživljali njegovo življenje: življenje močnega Slovenca, ki je pred 100 leti bil na slovenski  in tuji zemlji svoj boj za obstanek.