Predstavitev 5. znamke iz serije Slovenske ladje

Predstavitev 5. znamke iz serije Slovenske ladje

AVTOR Karmen Stanovnik
FOTO karmen Stanovnik

Pomorski muzej »Sergej Mašera« Piran je v sodelovanju z nekaterimi slovenskimi institucijami 25. maja letos na ljubljanskem Cekinovem gradu predstavil 5. znamko iz serije Slovenske ladje. Najnovejša znamka je posvečena 183 metrov dolgi in 27,6 metrov široki motorni tovorni ladji Ljubljana (III) z nosilnostjo 32.680 ton (BT 21.284, NT 11.087), ki je v floti Splošne plovbe plula od leta 1988 do leta 2002, namenjena pa je bila prevozu razsutih tovorov, kontejnerjev in lesa. 

V preteklih štirih letih so bile, kot je v uvodnem govoru dejal direktor Pomorskega muzeja »Sergej Mašera« Piran Franco Juri, predstavljene štiri tovorne ladje, ki so bile last Splošne plovbe. »Floto« znamk Slovenske ladje tako poleg novinke Ljubljana III sestavljajo še motorna ladja Martin Krpan, parna ladja Rog, motorna ladja Piran in motorna ladja Maribor.
Bralci Val navtike ste se z omenjenimi ladjami lahko podrobneje seznanili v člankih naše revije, ki jih je pripravila organizatorka predstavitev slovenskih znamk, posvečenih našim ladjam, in avtorica razstav o njih, Duška Žitko, kustosinja za umetnostno zgodovino v Pomorskem muzeju »Sergej Mašera« Piran. Kot je povedala v pozdravnem govoru, je imela Splošna plovba v lasti štiri plovila z imenom Ljubljana (Ljubljana I, Ljubljana II, Ljubljana III in Ljubljana IV), le zadnja pa še (z drugim imenom) pluje po svetovnih morjih. »V serijo znamk Slovenske ladje so bile vselej uvrščene ladje, ki so se še posebej odlikovale po svojih značilnostih, oziroma so označile prelomne spremembe v floti Splošne plovbe. Tudi v primeru zadnje, Ljubljana III, ki je posvečena našemu glavnemu mestu, je tako,« je še povedala in nadaljevala: »Za prihodnje leto, ko se serija priložnostnih znamk Slovenske ladje zaključuje, in sicer s tovorno motorno ladjo Portorož IV, ki je bila zadnji nakup Splošne plovbe, v muzeju načrtujemo razstavo o ladjah vseh šestih znamk, s čimer želimo predstaviti kronološki prerez našega edinega ladijskega prevoznika.« To je imelo v svojem dolgem obdobju poslovanja (od leta 1954) 86 različnih prekooceanskih ladij in 30 plovil male obalne plovbe. »Kar je ogromna številka,« je poudaril slavnostni govornik, pomorščak Jože Utenkar, dolgoletni član družbe Splošna plovba, po upokojitvi pa tudi strokovni sodelavec Pomorskega muzeja »Sergej Mašera« Piran. Po njegovem mnenju je vedno, ko je govora o slovenskih ladjah in naši mornarici, predolg v besedah. Več o njegovi priljubljeni temi zato v intervjuju v eni izmed naslednjih številk naše revije, v enem izmed prihodnjih Valov pa bo Duška Žitko podrobneje predstavila tudi ladje z imenom Ljubljana in najnovejšo znamko s podobo ladje Ljubljana III. Naj le še dodamo, da je oblikovalec slednje, kot že pri zadnjih treh znamkah, Matjaž Učakar, ki je ob tej priložnosti pripravil kratek dokumentarni film o vseh štirih ladjah z imenom naše prestolnice.

Žal se predstavitve v Cekinovem gradu niso udeležili predstavniki Mestne občine Ljubljana, čeprav je Splošna plovba kar štiri ladje imenovala po našem glavnem mestu, s štirimi poimenovanji pa se sicer ponaša tudi Portorož. V prizadevanjih za ohranitev naše pomorske kulturne dediščine to pušča nekoliko grenak priokus, a vendar ostaja upanje, da bo prihodnje leto Portorož pokazal več podpore in interesa, kot ga je svojim krščenkam, ki so dolga leta nosile ime naše prestolnice po širnih morskih poteh, naklonila Ljubljana.