Pred novo (že 9.!) sezono cikla regat razreda RC44

Pred novo (že 9.!) sezono cikla regat razreda RC44

Val 197
AVTOR Mitja Margon
FOTO Martinez Studio

Ekipa Nike s Slovenci v ključnih vlogah je bila v zadnji etapi sezone 2014 prvič na najvišji stopnički in se s tem postavila v vlogo ene izmed favoritov za novo sezono, ki se začne čez nekaj tednov na slikoviti Malti. Med temi je zagotovo tudi jadrnica s slovensko zastavo na jadrih Ceeref, katere lastnik je Igor Lah in ki se po enoletnem premoru vrača v floto teh regatnih bolidov.

Ker včasih pišem reportaže z regatnih polj RC44 v prvi osebi, si bom dovolil v uvod napisati, da so se mi (in verjamem, da še komu) uresničile želje, o katerih smo sanjali od trenutka, ko sva leta 2006 (!) s Tomažem sprejela drzno idejo in naročila jadrnico RC44. Čeprav v nekoliko drugačnih vlogah, smo končno stali na najvišji stopnički zadnje lanske regate v Omanu, v floti, ki trenutno šteje za eno najkvalitetnejših na svetu!

Čeprav bo ekipa Nike, katere stalni člani so poleg omenjenih Tomaža Čopija in avtorja tega besedila še Iztok Knafelc in Toš Skrt Golja, v sezono štartala z dvema novima članoma posadke, bomo zagotovo še bolj izpostavljeni in upoštevani kot »team to watch«. To se morda sliši neskromno, a zagotovo prija in tudi pripomore k pomembni samozavesti, ki nam je Slovencem sicer praviloma na takih nivojih tekmovanj velikokrat primanjkuje. Samozavest zagotovo pride z rezultati, toda tudi vloga »dirigenta« oz. taktika pri tem igra eno najpomembnejših vlog. Lanskoletni taktik Terry Hutchinson, pri katerem smo prvič doživeli celovitost in pravi pomen omenjenega »dirigentstva«, bo letošnjo sezono zaradi družinskih obveznosti žal izpustil, vlogo pa je sprejel sedaj po novem že bivši skiper Team New Zealanda Dean Barker.

Privilegij, ki ga bomo imeli, jadrati še z eno legendo svetovnega jadranja, je neizmerljiv. Čeprav ga imajo nekateri za skiperja – poraženca, saj je izgubil kar nekaj America’s Cupov, so njegova prehojena pot in nabrane izkušnje nedvomno fascinantne. Želimo si le, da bo njegova motivacija in želja po dokazovanju sedaj, ko je »ostal brez službe«, spet velika. Deanu se bo na palubi pridružil še »bowman«, s katerim jadrata že vrsto let in ga je želel imeti ob sebi.

Kot že rečeno, se bo 9. sezona regat RC44 začela v akvatoriju sredozemskega otoka Malta, ki je znana predvsem po regati Middle Sea Race. Zadnji marčevski teden bo Grand Harbour v Valletti gostil floto predvidoma 12 ekip. Format regat bo enak kot zadnja leta, torej torek uradni trening, sreda jadralski dvoboji, od četrtka do nedelje pa flotne regate z lastniki jadrnic, ki postajajo vse boljši jadralci na krmilih, ter regate z ekipami, ki jih sestavljajo eni najboljših jadralcev na svetu ta hip. …

Več si lahko preberete v 197. št. revije Val navtika.