Prečrpavanje goriva

Prečrpavanje goriva

Val 133

Vprašanja in odgovori

Vprašanje: Izdelujem motorni čoln z globokim ugrezom in v kobilico bom vgradil rezervoarje za gorivo, za lažjo oskrbo motorja pa dnevni rezervoar. Za pretakanje goriva bi rad kupil črpalko, ki pa je v naših navtičnih trgovinah ne dobim. Zanima me, kje naj jo iščem in kaj moram paziti pri tem. Hkrati me zanima tudi, ali obstaja sistem, kjer bi prečrpavanje goriva potekalo avtomatsko, brez da bi moral ročno vključevati in izključevati črpalko?

Vse več je lastnikov polovil, ki imajo napeljan tudi tako imenovani dnevni rezervoar goriva. Pri tem besede »dnevni« ni potrebno vzeti dobesedno, ampak gre za to, da se običajno zaradi nizke vgradnje glavnih rezervoarjev težko zagotovi normalna oskrba z gorivom in je potrebno to pred tem prečrpati v manjši (nekje do 100 l prostornine) in običajno višje ležeči rezervoar. Za samo prečrpavanje je mogoče uporabiti posebne ročne ali pa celo električne črpalke. Tudi mi smo pogledali v naše prodajalne in na policah primernih črpalk res nismo našli, jih pa je mogoče naročiti pri katerem koli prodajalcu. Pomembno pri tem je, da je ta črpalka narejena posebej za gorivo (dizel), saj običajne niso primerne in so predvsem nevarne.

Kar pa zadeva drugi del vprašanja, je bilo malo težje, toda tudi tu smo našli odgovor. Načeloma sistem avtomatskega prečrpavanja ni nekaj posebnega, saj je potrebno povezati le nekaj podatkov in krmilnikov, vendar je do sedaj šlo v glavnem za izvedbe po naročilu in za velika plovila. Največji problem je predstavljala koordinacija med več prikazovalniki in poznavanjem njihovega točnega delovanja. Na povpraševanje po takšnem sistemu za širšo uporabo se je odzval izdelovalec iz Anglije Offshore Systems, Več informacij o tem izdelku in možnostih nakupa najdete na spletni strani: www.osukl.com.