Praznik vina in česna – Nova vas nad Dragonjo, 22. in 23. julij 2017

Praznik vina in česna – Nova vas nad Dragonjo, 22. in 23. julij 2017

Odlično domače vino, istrski česen in druge kulinarične dobrote vabijo 22. in 23. julija v Novo vas ljubitelje pristnega istrskega vzdušja. Na slikovitih dvoriščih bodo vaščani prikazali stare običaje, večer pa bo z glasbo in plesom popestrila tipična vaška fešta.

Nova vas bo tudi letos zaživela z bogato ponudbo vina, med katerimi kraljujeta malvazija in refošk, česna in drugih domačih dobrot. Turistično združenje Portorož v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Nova vas že šestič  zapored prireja etnografsko prireditev, ki v ospredje postavlja tipične lokalne produkte. Domačini še danes radi povedo, da so prav zaradi prodaje česna uspeli zgraditi cerkveni zvonik in druge vaške znamenitosti, zaradi katerih je stara istrska vasica v piranskem zaledju tako očarljiva.

Novovaščani se radi pohvalijo tudi z vini, ki v odmaknjenih istrskih vaseh zorijo že stoletja. Tu kraljujeta malvazija in refošk, ki ju domačini hranijo v svojih kleteh kot dragocenost.

Praznik se bo začel v soboto, ob 16. uri, ko bodo domačini na stojnicah ponudili svoje specialitete. Med drugim bodo obiskovalci na vodenem ogledu spoznali vaške znamenitosti in se na delavnici preizkusili v izdelovanju sveč. Humorist in godec Vitorjo (Du, jes?) bo poskrbel za pristno vaško vzdušje. Ob 19.30 se bo uradno odprl šesti Praznik vina in česna, katerega bodo otvorili Pihalni orkester Piran, predsednik Krajevne skupnosti Nova vas Davor Kolenc, predstavnica Turističnega združenja Portorož Maja Plahutnik Nahtigal in župan občine Piran Peter Bossman.  Večer bodo popestrili številni gostje.

nedeljo bo program popestrila še Emilija Pavlič z delavnico istrske kulinarike za otroke in glasbenik ter humorist Goran Velikonja.

Organiziran bo brezplačen avtobusni prevoz na relaciji Piran-Bernardin-Portorož-Lucija-Sečovlje-Nova Vas. Urnik odhodov avtobusa iz Pirana v soboto: ob 15.30, 17.30, 19.30, 20.30, zadnji povratek iz Nove vasi ob 24.00. Odhodi iz Pirana v nedeljo: ob 15.30, 17.30, 19.30, zadnji odhod iz Nove vasi ob 22.00.