Pravi antifouling?

Pravi antifouling?

Val 161

Eko slip

AVTOR Božidar Peteh
FOTO Božidar Peteh

Dve številki nazaj smo objavili prispevek o `izumu`, ki bo po našem mnenju močno spremenil navade vzdrževanja plovil. V mislih imamo `večno` borbo lastnikov plovil z obrastom podvodnega dela, ki se v različni intenzivnosti pojavlja v različnih vodah. Lastniki plovil iščemo možnosti, kako na različne načine zmanjšati stroške vzdrževanja podvodnega dela, predvsem pa se izogniti tradicionalnemu pomladnemu barvanju podvozja. Ekološko bolj ozaveščeni pa se tudi sprašujemo, kako in s kakšnimi sredstvi zmanjšati onesnaževanje morja s strupi in težkimi kovinami.

Da ponovim! Gre za revolucionarno novost, ki smo jo skupaj poimenovali ekološki plašč (izumitelj mu je zaradi mednarodne prepoznavnosti dal tudi ime „slip“). Gre v bistvu za ponjavo iz sintetičnega materiala, ki objema trup barke pod njeno vodno črto. Nekakšen plašč torej, ki se obda okoli podvodnega dela trupa in se po postopku izsesavanja vode tesno prileže trupu in vsem delom, ki iz trupa štrlijo (krmilo, propeler …). Posledica tega je, da se zaradi hermetičnosti zapore do morske vode med ponjavo in trupom ustvari pas, kjer ne uspeva nič, niti rastline niti živali (školjke). Ta sistem zaščite plovil obeta na tem področju revolucijo, saj bo deloma ali pa v celoti odpadla potreba po dragih in strupenih premazih. S tem se bodo zmanjšali stroški vzdrževanja, plovila bodo čistejša in bolj hitra, predvsem pa nam bo narava hvaležna, da smo jo prenehali zastrupljati in uničevati življenje v morju z nepotrebno kemijo.

V času od zadnje objave oziroma priprave prispevka je izdelovajalec naredil še en test in sicer na 32 čevljev dolgi motorni jahti prestige 32. Njen podvodni del je bil zaradi dejstva, da lastnik barke dve leti ni dvignil iz vode in obnovil antivegetetaivni premaz, idealna. Izdelovalec je pričakoval da se bo v manj kot dveh tednih podvodni del sam očistil in to se je tudi zgodilo. Ali natančneje: pet dni je bilo podvodje objeto samo s plaščem (v tem času so odmrle alge), drugih pet dni pa so med plašč in trup dolili kis za vlaganje (približno 36 litrov) in ta je poskrbel za to, da so se stopili še vsi preostali apnenčasti organizmi.

Kako je bil videti podvodni del jahte, je razvidno iz fotografij, posnetih pred posegom in tistih, ki smo jih naredili po njem. Ko so plašč odstranjevali, je v morje odpadlo veliko umazanije ali bolje rečeno ostankov odmrlih alg. Tudi pogled s strani je dokazoval, da so alge skoraj popolnoma izginile, ostala je le sled umazanije in redke preostale alge, ki so pričale o tem, da je bilo tam pred nekaj tedni še veliko življenja.