Potopljeni zaklad

Potopljeni zaklad

Val 236
AVTOR Marjan Žiberna
FOTO Arne Hodalič, Katja Bidovec, Igor Miholjek  
Most of the organic material of the ship was destroyed, but yet some wooden pieces of the ships hull remained intact.

Ko je poleti leta 2006 skupina ljubiteljskih potapljačev v bližini Mljeta naletela na stare ladijske razbitine, si niso mogli predstavljati, za kakšno izjemno odkritje gre. Vodja potapljaškega tabora, arheolog Jurica Bezak, je z najdbo seznanil Hrvaški restavratorski zavod (HRZ), kjer je zaposlen. Strokovnjaki z zavoda, med njimi je bil tudi Bezak, so naslednje poletje začeli sistematično raziskovati najdišče in nekatere najdbe dvigovati na površje. Ugotovitve, do katerih so postopoma prihajali, so bile vznemirljive.

»Ladja je prečkala plitvino južno od Mljeta, imenovano Sveti Pavao, pri čemer se je njen trup najverjetneje poškodoval. Ker je imela določeno hitrost, je kratek čas še plula,« pojasnjuje Igor Miholjek, vodja Oddelka za podvodno arheologijo HRZ, ki od samega začetka vodi raziskave. »Zato se njeni ostanki nahajajo 200 metrov od plitvine, na globini okoli 40 metrov, kjer je potonila.« V tem času so ladje običajno plule po kanalu med Mljetom in Pelješcem. Zakaj je šla čez nevarno plitvino ni znano ‒ morda so jo zasledovali gusarji; Mljet je bil v tem obdobju namreč znan kot otok gusarjev…

Nadaljevanje si lahko preberete v februarski reviji Val navtika, št. 236.

Plates, cups, vases, bowls… Ceramic pottery designed in the 16th century in the Turkish city of Iznik are very rare. In the ship wreckage of “St. Pavao” at Mljet, more than 100 of these pieces were found.