Pot domov, Vračanja pomorščakov

Pot domov, Vračanja pomorščakov

Nova občasna razstava v Pomorskem muzeju »Sergej Mašera« Piran

AVTOR Bogdana Marinac, Kustosinja Pomorski muzej "Sergej Mašera" Piran
FOTO Arhiv Pomorski muzej "Sergej Mašera" Piran

Ta veseli dan kulture, 3. december, je Pomorski muzej »Sergej Mašera« Piran zabeležil z odprtjem občasne razstave Pot domov, Vračanja pomorščakov. Razstava, ki bo na ogled do aprila prihodnje leto, dopolnjuje stalne razstave o slovenskih pomorščakih v muzeju. Na njej so predstavljene izredno zanimive in pretresljive osebne zgodbe pomorščakov, ki so se vračali domov po obeh svetovnih vojnah in vojni za samostojno Slovenijo.

Pomorski muzej »Sergej Mašera« že vrsto let zbira, hrani in predstavlja dediščino slovenskih pomorščakov. Pomorščaki, njihova vloga, pomen in način življenja v vojnih ter trgovskih mornaricah so predstavljeni na stalnih razstavah »V mornarici Avstro-Ogrske« in »Slovenski pomorščaki 1918-1945«. Posamezne teme so bile podrobneje predstavljene tudi na občasnih razstavah. V zadnjem obdobju je muzej pripravil več razstav o mornariških uniformah, o življenju pomorščakov na avstro-ogrskih vojnih ladjah, na posebnih razstavah pa so bili predstavljeni tudi podmorničarji in pomorski letalci. V letošnjem letu je muzej postavil stalno razstavo o podmorničarstvu tudi v Parku vojaške zgodovine Pivka.
Razstava Pot domov, Vračanja pomorščakov, je del interinstitucionalnega projekta Pot domov, ki je nastal na pobudo Muzeja novejše zgodovine Slovenije. Posvečen je 70. obletnici konca 2. svetovne vojne in 100-letnici začetka soške fronte. Namen projekta je predstaviti zgodbe ljudi, ki so se med vojnami zaradi različnih vzrokov znašli daleč od doma, v zgodbah pa je opisano tudi njihovo vračanje domov.
Odhodi in vračanja ter dolgotrajna odsotnost od doma za pomorščake niso nič neobičajnega. Potovanja so del njihovega vsakdanjega ritma in načina življenja. Vojne so ta ritem pretrgale in zaznamovale njihove usode. Mnogim so onemogočile običajno vrnitev domov, številni pa so se zaradi nje znašli še dlje od doma, v drugi deželi, v ujetništvu, na strani sovražnika, tam, kjer niso pričakovali. Njihove usode med vojnami in vračanja, pa tudi njihov prihod domov, so prav zaradi tega še toliko bolj zanimivi in pretresljivi.
Na razstavi, ki jo je pripravil Pomorski muzej Piran, so s pomočjo fotografskega gradiva, predmetov in izjav pomorščakov predstavljene osebne zgodbe šestih pomorščakov s popolnoma različnimi usodami, pomorščakov različnih činov in strok, ki so se po obeh svetovnih vojnah in vojni za samostojno Slovenijo vračali iz krajev blizu in daleč od doma. Vsak od njih predstavlja eno od skupin s podobnimi usodami, ki so na drugačen način predstavljene tudi na stalnih razstavah. Z razstavo Pot domov želimo predstaviti zgodbe pomorščakov na bolj oseben način, skozi oči njih samih. Prisluhniti želimo njihovim izpovedim, njihovemu pogledu na preteklost in lastno usodo, pri tem pa želimo opozoriti tudi na vpliv zgodovinskega dogajanja na življenje posameznika. …

Več si lahko preberete v 205. št. revije Val navtika.