Pot, dolga 70 let

Pot, dolga 70 let

Val217
AVTOR Karmen Stanovnik
FOTO arhiv Gimnazija, elektro in pomorska šola Piran

Prvega sušca leta 1947 smo Slovenci z ustanovitvijo Slovenske pomorske trgovske akademije (SPTA) dobili prvo pomorsko šolo. Kot ugotavlja dr. Nadja Terčon v knjigi Usidrali smo se na morje, ki jo je izdal naš pomorski muzej, je bila šola za slovensko pomorstvo izrednega pomena, posebno v tistem začetnem, povojnem obdobju, ko je država potrebovala šolane in strokovno usposobljene kadre, saj so bili v tem obdobju že postavljeni temelji slovenskega pomorstva. Predvsem pa je naš narod ustanovitev šole razumel kot možnost, da se Slovenci uveljavimo kot pomorski narod.

Med 70 generacijami dijakov je pomorska šola izoblikovala številne posameznike, ki so našli svoj posel v pomorstvu, mnogi so uspeli na drugih področjih, doma pa tudi v tujini. Naša pomorska vzgojno-izobraževalna ustanova je v obdobju sedmih desetletij večkrat zamenjala svoj matični pristan, spreminjala naziv, se združevala z bolj pa tudi manj sorodnimi izobraževalnimi strokami. Prebrodila je številne viharne čase, bila večkrat celo tik pred ukinitvijo, v letu 2017 pa vendar praznuje častitljivi jubilej.

Ob tej priložnosti smo se pogovarjali s tistimi, ki pomorsko šolo dobro poznajo – s sedanjim ravnateljem pomorske šole, Borutom Butinarjem; z dijakom prve generacije pomorske šole, Ivom Grudnom; z dijakom, ki obiskuje pomorsko šolo danes, Lovrom Vebrom.

Več v posebni prilogi 217. št. revije Val navtika.

GOPR0975 89040013