Poslovno valovanje / navtične krivulje / poslovne novice

Poslovno valovanje / navtične krivulje / poslovne novice

Val 157
AVTOR Bruno Kuzmin
FOTO Arhiv ladjedelnic

Formiranje jadralskega velikana

Zasebna ameriška sklada Oak Tree Capital in Anchorage Advisors, ki lastniško obvladuje nemško navtično podjetje Bavaria, sta pred kratkim podpisala sporazum o lastniškem prevzemu skupine ISB Group, pod katero sodita navtični hiši Dufour in Cantiere del Pardo (Grand Soleil). S prevzemom v višini okoli 60 milijonov evrov naj bi zasebna sklada dosegla večjo sinergijo med vsemi tremi podjetji, ki naj bi po trenutnih, sicer še nedokončnih podatkih izdelala v letu 2010 okoli 2.000 jadrnic v dolžinskem razponu med 9 in 20 metri dolžine in ustvarila promet v skupni višini okoli 300 milijonov evrov. Nova skupina naj bi po dokončanem prevzemu zaposlovala od 1.200 do 1.400 ljudi in se uvrstila po številu izdelanih jadrnic v svetovnem merilu na drugo mesto. Največji na svetu naj bi ostal francoski Bénéteau.

           

Reorganizacija skupine Ferretti

Pri italijanski skupini Ferretti Group, ki sodi z več blagovnimi znamkami med svetovno najpomembnejše navtične igralce, se je v zadnjem obdobju marsikaj spremenilo. Po prodaji blagovne znamke Apreamare, ki je bila zaključena lanskega marca, se je pri sosedih prav tako marsikaj spremenilo v organizacijskem smislu. Salvatore Basile, ki je prevzel vodstveno krmilo iz rok legendarnega Norberta Ferrettija, je začel z iskanjem sinergijskih povezav med posameznimi blagovnimi znamkami in uvajanjem poslovnih procesov, ki so pred tem temeljili na ločenem razvoju, izdelavi in trženju posameznih znamk. Basile je hkrati odslovil kar nekaj vodstvenega kadra in uvedel optimizacijo izdelavnih procesov, ki omogočajo izdelavo posameznih modelov različnih blagovnih znamk znotraj skupine v stroškovno in logistično najprimernejši ladjedelnici. Ferretti Group, ki je leta 2010 s šestimi blagovnimi znamkami ustvaril okoli 500 milijonov prometa, se hkrati krepi v prodajnem smislu na kitajskem trgu in začenja z izdelavo v Braziliji.

           

Rehabilitacija britanskih velikanov

Po finančno izredno zahtevnih letih 2008 in 2009, reorganizaciji in odpuščanjih se zdi, da se britanski navtični industriji zopet pišejo boljši časi. O relativno spodbudnih podatkih poročajo prav vsi štirje največji angleški izdelovalci motornih jaht. Sunseekerju, ki zaposluje okoli 2.400 ljudi, je v letu 2010 uspelo izdelati okoli 200 jaht. Podobno velja za Princess, ki je kljub predstavitvi petih novih modelov moral lani odpustil več kot 300 delavcev. Je pa Princess prav tako, kot leta 2008 in 2009, tudi lani posloval z dobičkom. Manj spodbudni, a še vedno sprejemljivi so rezultati podjetja Fairline, kjer so leta 2009 ob prometu v višini 92 milijonov funtov prvič v 40-letni zgodovini poslovali z izgubo. Te je bilo za 17 milijonov funtov. Je pa res, da je Angležem uspelo lani obdržati prodajo na nivoju leta 2009 – po trenutno nepotrjenih podatkih naj bi Fairline lani ustvaril 90 milijonov funtov prometa. O razmeroma stabilnem poslovanju poroča še Sealine – najmanjši med štirimi. Pri njem naj bi lanska prodaja presegla predlansko, ko je Sealine poročal o prometu v višini 52 milijonov funtov.

            Azimut-Benetti stavi na brazilski trg

Po opažanjih Paola Vitellija, predsednika uprave italijanskega navtičnega velikana Azimut-Benetti, je prišlo na trgu plovil do prodajne stabilizacije. Po upadu, ki ga je podjetje beležilo v preteklih obdobjih, naj bi bilo povpraševanje po jahtah znamk Azimut, Benetti in Atlantis bolj stabilno. Podjetje, ki proda 15 odstotkov jaht na italijanskem trgu in po trenutnih podatkih 35 odstotkov v drugih evropskih državah, vlaga po novem največ upanja v brazilski trg. Brazilska ekonomija naj bi po italijanskih napovedih naslednjih pet let beležila visoko rast, ki predstavlja enega izmed predpogojev za nakup luksuznih izdelkov. Azimut-Benetti je s tem namenom kupil v mestu Santa Catarina 200 tisoč kvadratnih metrov veliko posestvo, na katerem je že stekla izdelava jaht. Po trenutnih napovedih naj bi začela nova ladjedelnica delovati s polno paro v treh letih. Letna izdelava, v katero je bilo že vloženih 15 milijonov in bo še okoli 65 milijonov evrov, pa naj bi dosegla 100 jaht. Prednost izdelave v Braziliji se med drugim skriva v obdavčitvi – za jahte je ta v danem primeru 60-odstotna oziroma 20 odstotkov nižja od tiste za uvožena plovila. Vitelli ob tem napoveduje, da naj bi skupina Azimut-Benetti dosegla v letu 2010 podoben poslovni rezultat kot leta 2009, ko je podjetje zabeležilo promet v višini 600 milijonov evrov.

         

Oživljanje nemškega Drettmana

Nemška ladjedelnica prestižnih motornih jaht Drettman je sklenila strateško zavezništvo s turškim podjetjem Sunrise Yachts. Podjetji sta s tem namenom ustanovili poslovno skupino Drettman-Sunrise Group, ki naj bi skrbela predvsem za ponovno reanimacijo znamke Drettman. Zavezništvo naj bi temeljilo predvsem na združevanju izdelavnih zmogljivosti in nabavnih virov.

             

Yamaha beleži prodajno rast

Dobre novice prihajajo iz navtične divizije japonske Yamahe. V tretjem četrtletju lanskega leta je azijsko podjetje ustvarilo za 37,7 milijarde jenov (okoli 35 milijonov evrov) prometa in zabeležilo v primerjavi z enakim lanskim obdobjem 8,5-odstotno rast. Najbolj pozitivno je bilo za Yamaho poslovanje v ZDA, manj spodbudno pa se obnaša evropski trg, kjer Japonci še vedno poročajo o prodajni stagnaciji.