Portorož za jadralce bolj privlačen od slovite Punte Ale

Portorož za jadralce bolj privlačen od slovite Punte Ale

Val 229
AVTOR Jana Pines
FOTO Jana Pines

S koncem prvomajskih praznikov se je v Portorožu zaključila tudi jubilejna deseta regata evropskega pokala razreda Melges 24, na kateri so organizatorji dokazali, da je Piranski zaliv bolj priljubljen od slovite jadralske meke na severozahodu Toskane – Punte Ale

V Toskani se je marca na otvoritveni tekmi sezone namreč zbralo 15 posadk iz šestih držav, medtem ko jih je v Portorož prišlo 25 iz enajstih držav. Prednost slovenskega prizorišča je zlasti ugodna geostrateška lega, ki omogoča preprost dostop iz vseh evropskih držav, pa tudi kontinuiteta dela Jahtnega kluba Marina Portorož ter vztrajanje pri doseganju visokokakovostnih organizacijskih ciljev. Gostom udobje na kopnem zagotavlja neposredna bližina nastanitvenih objektov, pomolov in restavracije, dobra zaščitenost zaliva pred močnimi vetrovi pa nudi varno plovbo na regatah.

V spomladanskem času tekmovalce po akvatoriju pretežno poganjata maestral in burja, ki se regatnemu odboru nista izneverila niti v preteklih dneh. Ta si je uvodoma za kuliso izbral Piran, preostali del programa pa izpeljal med portoroško rivo in Bernardinom, od koder so lahko gledalci opazovali drzne manevre, izvedene tik ob obali.

Jubilejni spektakel novincem iz Seattla
Med pisanimi jadri je bil največkrat v ospredju bleščeče bel špinaker ameriške ekipe War Canoe v lasti Mika Goldfarba, ki je Slovenijo obiskal prvič. “Ko je veter upadel, me je zaskrbelo, da nam ne bo uspelo izpeljati vseh načrtovanih plovov, toda regatni odbor se je zares izkazal in zgodba je dobila srečen epilog. Naša taktika so bili usklajeni premiki na krovu, izogibanje konfliktnim situacijam in mirni živci,” je zmago po devetih izenačenih bitkah komentiral ključni mož ameriške sestave Slovenec Mark Strube, sicer član štirih ekip na preteklih Pokalih Amerike.

Četverici iz Seattla je v cilju sledil črtast balon z barvami estonske zastave. “Drugo mesto je za nas veliko presenečenje, saj nismo jadrali že od avgustovskega svetovnega prvenstva v Helsinkih. Menili smo, da bomo med prvo deseterico, vendar nikakor ne drugi, saj imamo v ekipi nekaj novih članov posadke,” se je dosežka razveselil nekdanji olimpijec Tonu Toniste, ki je tudi podpredsednik estonskega olimpijskega komiteja…

 

Več si lahko preberet v št. 229 revije Val navtika