PORTO CERVO NA SARDINIJI GOSTIL JADRNICE RAZREDA TP52

PORTO CERVO NA SARDINIJI GOSTIL JADRNICE RAZREDA TP52

Val 191

Barclays 52 super series

AVTOR Andreja Flach
FOTO Quantum Racing/Keith Brash

Po prvi uspešni regati na Capriju maja letos, se je druga regata odvila na prav tako mondeni lokaciji na italijanskem otoku Sardinija, natančneje v Porto Cervu. Tekmovanja v okviru serij regat barclays 52 super series se odvijajo čez poletno sezono na odličnih jadralskih prizoriščih v Italiji in Španiji. V Porto Cervu je junija v sklopu teh serij potekalo petdnevno svetovno prvenstvo audi TP52. Nastopilo je 9 jadrnic razreda TP52 iz sedmih držav.

Flota devetih jadrnic se je letos v Sredozemlju prvič pomerila na otoku Capri, kjer je zmago slavila italijanska posadka Azzurra. Quantum Racing, ki jadra pod ameriško zastavo in katere lastnik je Američan Doug De Vos, je na Capriju osvojil šele tretje mesto. Quantum, ki nemalokrat posega po najvišjih mestih in je bil že trikrat svetovni prvak, je v Porto Cervo prišel z novim zagonom, da izboljša mesto na lestvici v skupnem seštevku. Začeli so odlično. Že prvi dan tekmovanja so na 15 navtičnih milj dolgem regatnem polju osvojili prvo mesto. Prve tri dni je bila vsak dan po ena tekma, proga pa je bila speljana ob prelepi obali na severovzhodnem delu Sardinije. Ta del otoka upravičeno nosi ime Costa Smeralda oziroma Smaragdna obala. Gostitelj regate, jahtni klub Costa Smeralda, je imel domačega favorita, posadko Azzurra v sinje modri barvi. Domači favorit, ki je bil zaradi tega pod velikim pritiskom, kljub temu, da je imel prednost domačega terena, je na prvi tekmi pristal na drugem mestu. Tretja je bila švedska jadrnica Ran Racing. Ta vrstni red prvih treh je obveljal vse od prvega obrata do ciljne črte. Tekma se je zaradi šibkega vetra začela z dvourno zamudo. Organizatorji pa so vztrajali in jo na koncu le speljali, ko je zapihal dokaj stabilen vzhodni veter z močjo 7 in 9 vozlov.

Sardinsko obalo obkroža veliko majhnih otočkov, ki so včasih del regatnega polja in tako nadomeščajo boje za obrat. Ključno pa je, da so navigatorji zelo previdni, saj je velika možnost, da nasedejo oziroma udarijo v kako skrito čer. Prednost bi tukaj vsekakor pripisali domači Azzurri, saj je Porto Cervo njena baza. Lansko leto jim je osvojitev naslova prvaka na domačih tleh speljal Quantum Racing, zato so si letos te zmage želeli toliko bolj. Terry Hutchinson, taktik na Quantum Racing, se je tudi letos zavedal močnega pritiska domače ekipe. »Ko ti Azzurra v domačih vodah diha za ovratnik, veš da ni konec, dokler ne prečkaš ciljne črte. Napaka bi bila, če bi domnevali, da je vodstvo med regato že zagotovljena zmaga.«

Po prvem dnevu je trener Azzurre Rod Davis dejal, da so z drugim mestom vseeno zadovoljni in priznal, da bi bilo zelo težko prehiteti vodilni Quantum. »Naš načrt je bil, da na prvi tekmi osvojimo mesto med prvimi tremi. Po še kar dobrem štartu bi bilo nesmiselno tvegati že prvi dan. V resnici ni bilo po prvem obratu nobene prave priložnosti, da bi tekmece prehiteli. Lahko bi kaj naredili na silo, vendar je bila nevarnost prevelika. In tako je po prvi boji vrstni red ostal nespremenjen.«

Drugi dan je pripekalo sonce, vetra pa ni bilo od nikjer. Kazalo je tako slabo, da jadralci sploh niso izpluli in na regatnem polju čakali odločitev regatnega odbora, ali tekma bo. Namesto tega so vsi ostali v marini in v nenehni pripravljenosti čakali na končno odločitev odbora, da je jadranje odpovedano. To novico so prejeli šele tri ure pozneje, ko se je iztekel rok za izpeljavo regate. Potrpežljivost in upanje na veter ta dan nista bila poplačana.

Več si lahko preberete v 191. št. revije Val navtika.