Porta Cup – Uvodna regata razredov Seascape 18 in Seascape 24

Porta Cup – Uvodna regata razredov Seascape 18 in Seascape 24

Val 229

Jadralni klub Porta je v sodelovanju z Jadralnim klubom Izola v Izoli izpeljal prvo letošnjo regato razreda Seascape 18. Veselje je bilo videti kar 19 jadrnic tega atraktivnega rekreativnega jadralnega razreda, kar je v Sloveniji ob državnih prvenstvih največje število teh jadrnic na eni regati. Ob tem so se jim premierno pridružile še štiri jadrnice razreda Seascape 24.

Serija regat Monocup, kot se imenuje slovenski pokal za jadrnice Seascape 18, bo letos štela kar 8 regat. Pet se jih bo odvijalo na slovenskem morju, ena od njih bo štela tudi za državno prvenstvo. Ostale tri bodo odjadrane na Murterju (70 navtičnih milj dolg Seascape Challenge), na avstrijskem jezeru Traunsee in v jadralski Meki, na italijanskem jezeru Garda. Ob tem se bo v Portorožu odvijalo tudi prvo uradno evropsko prvenstvo tega razreda.

Na regati Porta Cup smo, poleg stalnih posadk in kar nekaj starih zmagovalcev regat serije Monocup, z veseljem opazili kar nekaj novih ekip iz Slovenije, Hrvaške in Avstrije.

Pri Porti, ki je sicer bolj znana po šoli jadranja v Izoli, so lepo poskrbeli za vse udeležence. Brezhibna izvedba regate, takojšnja manjša pogostitev po povratku z morja, sobotna večerja in nedeljska kava z rogljičkom so poleg napetih bojev na regatnem polju poskrbeli tudi za prijetno prijateljsko vzdušje na kopnem.

Po dolgi zimi so se jadralci razveselili sončnega in toplega vikenda z največ 12 vozli maestrala.

V razredu Seascape 18 je bila v soboto po pričakovanju na vrhu posadka jadrnice Blue sardina 2 (Dejan Presen, Denes Szilagyi, Miha Truden), ki je trikratni zaporedni zmagovalec serije Monocup. S petimi zmagami v petih plovih so po prvem dnevu suvereno vodili. Kar nekaj točk za njimi pa se je bil tesen boj za drugo mesto med kar sedmimi posadkami.

Nedelja je prinesla nekaj manj vetra in prednost dvočlanskim posadkam. V dveh izvedenih plovih je vodilna Blue sardina 2 osvojila 3. in 6. mesto, kar je bilo še vedno dovolj za prepričljivo zmago.

Na drugo in tretje mesto sta se prebili posadki jadrnic Lenčina (Jure Jerman, Alenka Jerman) in Gaea (Marko Pihlar, Mitja Nevečny).

V razredu Seascape 24 je zmagala ekipa pod taktirko Vida Jeranka.